21 december, 2022

Moderaterna största parti bland unga väljare

En allt större del av Moderaternas väljare är förstagångsväljare. Under den gångna mandatperioden spekulerades det i hur Miljöpartiet skulle lyfta med hjälp av generation Greta, en ny och ung miljörörelse med en tydlig dragning åt den politiska vänstersidan. När väl valresultatet presenterades visade det sig att verkligheten var en helt annan.

De yngre väljarna valde i första hand Moderaterna, och hela 58 procent valde att lägga sin röst på något parti i det moderata regeringsunderlaget. Detta är ett tydligt kvitto på att Sveriges unga har ett stort förtroende för vår förmåga att lösa samhällsproblemen, men även att vi levererar en politik som ingjuter hopp om framtiden.

Den högervåg som vi har sett bland unga syns även tydligt i partiet. Moderata Ungdomsförbundet, (MUF) har under hela valrörelsen haft många skolungdomar som vill engagera sig i ungdomsförbundet. Av medlemsstatistiken kan vi se hur alla tidigare medlemsrekord är slagna. MUF i Västra Götaland har under valåret ökat medlemsantalet med 60 procent, från cirka 2 300 medlemmar till över 3 700 medlemmar. Medlemstillströmningen är fantastisk, med runt 2 000 nyvärvade medlemmar bara i år.

I MUF Västra Götaland finns fem MUF-distrikt, vars gränser följer riksdagsvalkretsarna; MUF Göteborg, MUF Västra (kranskommunerna runt Göteborg), MUF Norra (Fyrbodal), MUF Skaraborg och MUF Södra (Boråsregionen). Vi frågade distriktsordförandena i Västra Götaland hur de arbetade i valet och vad de tänker om att Moderaterna når stor framgång bland unga. 

Hannah Björnerhag, ordförande MUF Göteborg, berättar att de var ute dag som natt mellan 1 augusti till valdagen. Kampanjandet bestod av flera delar där framförallt debatter ute på olika skolor var prioriterat.

– Många nattkampanjer där vi träffade ungdomar ägde rum, det viktigaste var att befinna sig där de unga var. I Göteborg spelade trygghetsfrågan stor roll.

– Moderaterna var det parti som hade bäst politik på de områden som många unga tycker är viktigt, nämligen trygghet, klimat och ekonomifrågan. Unga vill ha ett mer tryggt samhälle, en mer effektiv klimatpolitik och att det ska löna sig att anstränga sig.

Även Suhaib Hurani, ordförande MUF Norra, pekar på en bra kampanj och samarbete som förklaringar:

– Först och främst har det varit en väldigt stor närvaro från muffarna på de olika skolorna. Vi har pratat mycket trygghet för kvinnor, vi har pratat mycket brott och straff och upprättelse för brottsoffren. Vi har pratat plånboksfrågor, som är viktigt för unga som ska ta sitt första arbete. Det här är nyckelfrågor som var avgörande både i valrörelsen, men även för den unga generationen. 

– Vi har jobbat mycket med att stötta våra lokala partiföreningar. MUF Norra har besökt i princip samtliga föreningar. De har fått minst två tre besök beroende på det geografiska läget. Vi har t.ex. haft kustturné mellan MUF Göteborg, Norra och Västra, där vi samarbetade och gick på varandras kampanjer.

Elvira Löwenadler, ordförande MUF Södra, berättar om kampanjen att det var stor skillnad beroende på var i Västra Götaland som man var.

– När vi kampanjade i Borås då pratade vi väldigt mycket trygghet, vidareutbildning, möjlighet till att kunna flytta iväg och kunna få bostad, men när vi kampanjade lite utanför Borås i de mindre kommunerna, var det nästan överhängande bränsleskatten som var det viktiga. MUF har haft en kampanj om att de första 500 000 ska vara skattefria. Vi satsade mycket på kampanj kring bränsleskatten. Vi har haft tröjor med sänk skatten – sänk regeringen. Och den var väldigt bra.

– Men sen tror jag att vår styrka i mitt distrikt har varit att vi är många tjejer och det har ju gjort att vi har kunnat ta ett annat perspektiv när vi kampanjar. Vi lyfter väldigt mycket att ingen ung tjej ska känna sig begränsad i samhället.

Oliver Andersson, ordförande MUF Västra, säger om kampanjen att unga väljare har genomskådat Socialdemokraternas politik och insett att en stor del av deras uppväxt har präglats av gängkriminalitet, en ofullständig skolgång och bland de högsta skatterna i världen. Unga idag vill ha frihet, trygghet och en grön framtid. 

– De viktigaste frågorna för unga upplever jag var miljö och klimat, trygghet och ekonomi där framförallt bränslepriser var viktiga frågor som engagerade unga. 

Trygghet, jobb, ekonomi och miljö är frågor som återkommer i samtal med Jonathan Kahrs, ordförande MUF Skaraborg.

– Vi hade huvudfokus på trygghetsfrågan, lite jobb och ekonomi och sen lite klimat och lite jämställdhet. Det är egentligen de som sticker ut lite extra. Olika frågor appellerar till olika typer av unga väljare såklart. Trygghetsfrågan var central. Det var den vi pratade om mest. Klimatfrågan kanske vi lyfte mer än partiet, men det är inte konstigt i och med att unga kanske tycker att det är en fråga som de oftare vill prata om än vad en del vuxna tycker.

– Vi mötte unga på deras villkor, vi mötte dem på skolorna, vi mötte dem om det var något event, kanske en festival eller något sådant, t.ex. Törebodafestivalen.

– I Skaraborg, kanske vi inte är jätteideologiska en fälla som jag tror att många andra ungdomsförbund faller in i. Utan vi pratar med unga under en längre tid, får respons, bygger våra förslag på saker som funkar och saker som unga vill se. Och sen när vi kommer fram till valet har vi en politik som många unga uppskattar. 

Elvira Löwenadler, ordförande MUF Södra, ser även förklaringar i samhällsförändringar som kommit med miljöfrågan och flyktingkrisen 2015 och att många unga vill vara med i en handlingskraftig förändring. 

– Man känner att det här landar på den yngre generationen att fixa det som den äldre generationen har skapat. Jag tror att många unga är trötta på vänstersidan, för att de inte har levererat.

– Sen tror jag också att många unga idag är mycket mer självständiga. Man får lära sig att du kan ta dig vartsomhelst. Det är bra med en hög utbildning. Man ser många framgångar. Och då blir man ju, tror jag automatiskt lite mer högerorienterad.

På frågan om hur MUF arbetar för att fortsatt vara största parti bland unga talar alla om vikten av fortsatt hög aktivitet och närvaro. Suhaib Hurani, MUF Norra, säger:

– Det handlar framförallt om att vi ska fortsatt pusha på regeringen. Prioritera de frågor som är viktiga för unga. Och fortsatt vara närvarande såklart.

Hannah Björnerhag, MUF Göteborg:

– Att ständigt vara relevant inom områden som unga bryr sig om och ha svar på även framtidens frågor. Det gör vi genom ständig politikutveckling och att varje månad vara ute bland skolorna för att se vad som är aktuellt hos unga just nu. 

Oliver Andersson, MUF Västra:

– Det handlar verkligen om att synas så mycket som möjligt, på skolor och torg samt driva frågor som på riktigt är viktiga för unga. Med rekord i medlemsantal och vinst i skolvalet blåser det fortsättningsvis blåa vindar!

Jonathan Kahrs, MUF Skaraborg, berättar att de kommer att fortsätta kampanja så att de kan fortsätta vara störst och mest relevanta:

– Det kanske är det som är vår fördel i MUF att vi är det mest aktiva ungdomsförbundet. Vi har ju människor så att vi kan bemanna kampanjer alla fyra år i en mandatperiod. Och det måste vi utnyttja genom att synas alla fyra åren och bygga ett långsiktigt förtroende.  

– Jag är väldigt stolt över att vi i MUF verkligen formulerar politik som möter de problem som unga ser i sin vardag. Det är inga stora visioner alltid, utan det är ganska vardaglig nära politik som jag tycker är det som ger resultat.

Elvira Löwenadler, MUF Södra, talar även om att ställa krav på partirepresentanter när alla styren är klara:

– Nu har unga röstat för denna förändring. Styr man då, ska man också se till att det tas i beaktning. För oss är de unga rösterna de viktigaste. Det ska inte spela någon roll om det är valår eller inte, utan vi driver på lika mycket ändå.

Elvira Löwenadler summerar valframgångarna med att tala om det bra samarbetet som har varit mellan distrikten och berättar om hur MUF Södra t.ex. åkte till MUF Västra och att MUF Göteborg hjälpte till när de hade event i Vårgårda. Elvira avslutar med att säga:   

– Vi har kämpat tillsammans!

Ta ställning och dela artikeln