Moderaternas idéprogram

Arbetet med att formulera Moderaternas idéer för vår tid utifrån partiets historia och värderingar har påbörjats. Idéprogramsgruppen vill nu bjuda in till bred diskussion om formandet av framtidens moderata idéer – på denna sida hittar du mer information om hur du kan ta del i diskussionen.

Det närmaste året kommer präglas av en framåtsyftande idédebatt i Moderaterna. Idéprogramskommittén vill dra vårt stå till stacken och erbjuder därför programseminarier och diskussionskvällar i partiföreningar, podcasts och filmer samt debatter och utbildningar i sociala medier. Här presenterar vi ett urval av sådant som du kan ta del av.

Seminarier 

Under hösten och våren kommer idéprogramkommittén bjuda in till ett antal seminarier. Bland annat på de olika teman som idéprogrammets behandlar. I dessa programseminarier vill vi se bortom dagspolitiken och söka moderata svar på framtidens idékonflikter. Har du inte möjlighet att vara på plats kommer alla seminarium finnas att ta del av digitalt. Här är några av de ämnen som kommer avhandlas.

2019 

Augusti – Integration 

December – Välfärd

2020 

Januari – Miljö och teknik 

Februari – Demokrati och rättsstat 
April – Ekonomi och arbetsmarknad 

Maj – Kultur och religion 

Juni – Ideologi

Digital studiecirkel 

Vill du komma med inspel i arbetet och samtidigt ges möjlighet att utveckla ditt ideologiska och politiska tänkande? Då bör du logga in på intranätet och ta del av idéprogrammets digitala studiecirkel – antingen självstudiematerialet eller handledningen i hur du själv kan ordna tillexempel en idépolitisk kväll i din partiförening. 

Utbildningspaketen, som utgörs av självstudiematerialet och studiehandledningen, kommer vara tematiskt uppdelade utifrån de sakpolitiska områdena som idéprogrammet behandlar. Du kan räkna med att ett nytt utbildningspaket kommer lanseras strax efter att det seminarium som behandlar det aktuella temat, har gått av stapeln. 

Redan nu är finns utbildningspaket att ta del av – ”Moderat ideologi och idéhistoria” samt ”Integration och jämlikhet”.  

Podcasts

Ett annat sätt att ta del av den moderata idédebatten är att följa idéprogrammets poddar. Poddarna kommer att publiceras på Medborgaren.se, under "podcast".

Idéprogrammet på turné  

Vi som arbetar med idéprogrammet kommer gärna ut till din partiförening för att fördjupa diskussionen. Hör gärna av dig om du vill ha ett besök.  

Under hösten och våren kommer även Ulf Kristersson och idéprogramkommitténs huvudsekreterare Alice Teodorescu Måwe ge sig ut på turné genom landet och prata om moderata idéer för framtiden i ett antal Town Hall Meetings. Här får du och allmänheten en möjlighet att träffa dem och ställa just dina frågor. 

Följ arbetet i sociala medier 

Bästa sättet att hålla sig uppdaterad i arbetet med det nya idéprogrammet och att delta i debatten om det är att följa oss på sociala medier.  

Facebook: M – Idéprogram 

Twitter: M – Idéprogram 

Hemsidan: www.moderaterna.se/ideprogram

Idéprogramsgruppens ledamöter

Christofer Fjellner (ordförande)

Partistyrelseledamot och tidigare europaparlamentariker

 

Alice Teodorescu Måwe (huvudsekreterare)

Tidigare politisk redaktör, Göteborgs-Posten  

 

Anna Tenje

Kommunstyrelsens ordförande i Växjö samt andre vice partiordförande

 

Benjamin Dousa

Ordförande, Moderata Ungdomsförbundet

 

Fredrik Johansson

Senior Director, Hallvarsson och Halvarsson

 

Johanna Möllerström

Associate Professor, George Mason University

 

Kristoffer Tamsons

Trafikregionråd, Region Stockholm

 

Maria Malmer Stenergard

Riksdagsledamot, Skåne

 

Maria Rankka

Tidigare VD, Stockholms handelskammare

 

Marith Hesse

Kommunstyrelsens ordförande, Partille

 

Mats Svegfors

Tidigare landshövding 

 

Nicklas Lundblad

Adjungerad professor, KTH 

 

Stefan Olsson

Tidigare regionstyrelseordförande, Region Uppsala