En ny socialtjänstlag för en bättre morgondag 

Nationellt genomför Moderaterna den största omläggningen av svensk socialpolitik på 40 år – det är vi stolta över

Den 1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Med socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall i spetsen genomför Moderaterna de största förbättringarna som gjorts för barn och unga sedan 1980-talet. Från och med nu ska socialtjänsten arbeta med förebyggande och tidiga insatser, för att nämna en av de stora förändringarna. För att alla barn och unga förtjänar en trygg och ljus framtid.

Alla barn och unga har rätt till en trygg uppväxt och en ljus framtid 
Vi ser dig som oroar dig för ett barn – kanske ditt eget, ditt barnbarn eller någon i din närhet. Du är inte ensam. Många delar den oron.  

Nu tar vi nästa steg för att ge barn trygghet, framtidstro och förutsättningar att lyckas.  

Den moderatledda regeringen inför en ny socialtjänstlag med tydligt förebyggande fokus – för vi kan inte längre stå passiva och se på när barn mår dåligt eller dras in i kriminalitet. 

Fullt fokus på barnet – föräldrar ska ta emot hjälp 
Socialtjänstens hjälp får inte vara valfri när barn far illa. Idag bygger insatserna på frivillighet – och nästan hälften av de familjer som erbjuds stöd tackar nej.  

Därför lagstiftar vi om ett starkare föräldraansvar. Precis som att det är en plikt att se till att ens barn går i skolan, ska det också vara en plikt att ta emot socialtjänstens hjälp när den behövs.  

Barn som mår dåligt ska få hjälp – inte en kölapp 
Att förebygga psykisk ohälsa är hela samhällets ansvar, nu genomför vi den första nationella strategin för psykisk hälsa bland unga.  

Vi satsar på: 

  • Kortare köer till barn- och ungdomspsykiatrin. 
  • Suicidprevention så att fler unga återfår att fler unga återfår livslusten. 
  • Hälsofrämjande arbete redan i förskolan. 

Stärkt samarbete mellan skola, socialtjänst och polis

Nya arbetssätt  
Samhället kan inte längre se på när barn och unga dras in i kriminalitet och utför grova våldsbrott. Vi behöver ändra arbetssätt och sätta tidigare åtgärder. Därför rivs sekretessen så att skola, polis och socialtjänst kan samarbeta för att skydda barnen från gängen.  

Nya verktyg 
Idag utnyttjar kriminella gäng sociala medier för att locka till sig unga. Nu får polisen nya digitala verktyg för att stoppa att barn lockas in i kriminalitet.  

Skolsociala team 
En lyckad skolgång är en av våra starkaste skyddsfaktorer mot utanförskap. Otrygga skolmiljöer och hög skolfrånvaro riskerar att stänga dörrar för våra barn och unga. Därför gör vi nu en stor satsning på skolsociala team.  

Hedersvåld hör inte hemma i Sverige 
Alla pojkar och flickor i Sverige har rätt till ett fritt liv från hedersrelaterat våld och förtryck. Vid årsskiftet kriminaliseras därför: 

  • Oskuldskontroller. 
  • Oskuldsoperationer.  
  • Oskuldintyg.  

Tryggare vård för att skydda barn från gängen 
Barn som placeras i familjehem, HVB eller SiS-hem har ofta en tuff start i livet. Tidigare regeringar har svikit dem. Det gör inte vi. Den moderatledda regeringen sätter trygghet, säkerhet och framtidstro i fokus. 

Vi satsar på fler och bättre familjehem, rustar upp HVB-vården och förbättrar SiS – med målet att varje barn ska få den vård och det stöd de behöver, när de behöver det.