Artikel i Dagens Samhälle: Tio saker jag lovar att inte göra när Moderaterna tar över
När jag läser igenom Socialdemokraternas budget slås jag av att det är dags att banta Stockholm, skriver Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.
När en kommun växer sig för stor för sin kostym finns det tyvärr ingen mirakelmedicin att ta till. Det är upp till oss politiker att banta den offentliga verksamheten för att kunna rikta resurserna till välfärdens kärna. Därför listar jag nu tio exempel på saker jag inte vill göra när Moderaterna tar över makten i Stockholms stad.
Att varje förslösad skattekrona är en stöld från folket borde alla politiska företrädare kunna skriva under på. Men tyvärr är det väldigt vanligt att vänsterpolitiker inte kan identifiera, eller vågar ta tag i, slöseri när detta sker i den egna kommunen.
Socialdemokraterna i Stockholms stad är ett tydligt exempel på just detta. För andra året i rad höjer finansborgarråd Karin Wanngård (S) skatten för att kunna finansiera sitt slöseri.
Trots skattehöjningen, som innebär att stockholmarna tvingas betala den högsta kommunalskatten sedan 1998, får man leta med ljus och lykta efter rejäla satsningar på skolan och tryggheten i Socialdemokraternas budget. Stockholm stad gjorde ett överskott på 3 miljarder kronor förra året, men de verksamheter som är viktiga i stockholmarnas vardag får inte tillräckligt med resurser.
När jag läser igenom Socialdemokraternas budget slås jag av att det är dags att banta Stockholm. Slöseriet och byråkratin måste minska om välfärden ska fungera utan att skattetrycket och skulden skenar. Jag är medveten om att man som politiker i regel inte vinner val på att berätta om vad man inte vill göra. Men jag är samtidigt övertygad om att stockholmarna vill veta vad deras skattpengar används till.
Därför presenterar jag nu tio löften om besparingar för att motverka Socialdemokraternas slöseri. Åtgärder jag ämnar genomföra när Moderaterna vinner valet i Stockholms stad 2026.
- Nej till fortsatt pandemistöd i kulturnämnden, eftersom pandemin är över.
- Ett minskat antal externa konsulter.
- Färre kommunikatörer och externa kommunikationstjänster.
- Banta den mångmiljardreserv som Socialdemokraterna har ställt till kommunstyrelsens förfogande.
- Sänk anslagen för stadens inköp av reklam- och profilprodukter.
- Inga bidrag till studieförbundet Ibn Rushd.
- Stoppa stadens bostadsbolag från att köpa upp privata bostadsrätter och omvandla till kommunala hyresrätter.
- Ta bort den kommunala cykelsamordnaren.
- Minska antalet arvoderade politiker i stadsdelsnämnderna.
- Avbryt det dyra arbetet med att ta tillbaka fristående och fungerande verksamheter i egen regi, exempelvis parkskötsel.
Dessa tio åtgärder, samt en rad andra, kommer att kunna spara stockholmarna över en och en halv miljard kronor i minskade skatteutgifter. Besparingarna kommer inte att påverka välfärdens kärna, som skolan, tryggheten och äldreomsorgen.
I Moderaternas budget satsar vi nämligen 100 miljoner kronor mer på skolan än vad Socialdemokraterna gör, och lika mycket på äldreomsorgen. Dessutom anslår vi medel till att öka antalet ordningsvakter och kameror för att få tillbaka tryggheten i Stockholm. Samtidigt kan vi sänka kommunalskatten med 4 000 kronor om året för en vanlig barnfamilj, tack vare minskat slöseri.
Eftersom det inte finns läkemedel för svällande kommunala budgetar behöver politiken vara medicinen.
För oss moderater handlar politik lika mycket om vad det offentliga inte ska göra som om vad vi ska göra och finansiera gemensamt. När en kommun sväller och gapar efter för mycket kommer förr eller senare kärnverksamheter som skola, äldreomsorg och förskola att bli lidande. Det drabbar ytterst de grupper som kommunen är till för att hjälpa.
Därför kommer Moderaterna att banta byråkratin och stoppa slöseriet i Stockholms stad. Vi står alltid på stockholmarnas sida, och tycker att ekonomiska prioriteringar främst ska ske i kommunfullmäktige. Inte runt stockholmarnas köksbord.
Christofer Fjellner (M)
Oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholms stad