Pressmeddelande: Krav på extrainkallat hälso- och sjukvårdsnämnd för att rädda patienter i ätstörningsvården i Region Stockholm
Under de senaste dagarna har medier rapporterat att flertalet vårdplatser inom ätstörningsvården kommer att läggas ned i förtid som en direkt konsekvens av S, V, MP och C-styrets politik i Region Stockholm. Moderaterna vill att hälso- och sjukvårdsnämnden kallar till ett extrainkallat möte för att säkra vården till de svårt sjuka patienter som annars kommer riskera att bli utan livsviktig vård.
För Moderaterna är patienters rätt till god vård viktigast – inte om den drivs av egen regi eller fristående utförare. Vården ska helt enkelt fungera och patienter ska veta att den finns när man behöver den. Moderaterna kommer därför vid ett extrainkallat sammanträde yrka på beslut om att ätstörningsvården ska finnas i egen regi, samt att det ska köpas vårdplatser för att undvika en situation där patienter faller mellan stolarna. Moderaterna kommer även lägga förslag om att den senaste tidens händelser utreds utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv.
– Vården ska fungera. Därför kräver vi att vårdplatser ska finnas, antingen i egen regi eller hos andra vårdgivare. Vi gör allt vi kan för att patienter med ätstörning ska få den vård de har rätt till, säger Axel Conradi (M) oppositionsregionråd i Region Stockholm.
Fakta
Enligt kommunallagens 9 paragraf ska sammanträde hållas om minst en tredjedel av nämndens ledamöter begär det. De ärenden som avses att behandlas är:
- Hälso- och sjukvårdsnämnden ger Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att omgående genomföra en patientsäkerhetskonsekvensanalys med anledning av förändringarna i ätstörningsvården i Region Stockholm.
- Hälso- och sjukvårdsnämnden uppdras att skyndsamt ge uppdrag till egen regin att i förtid utöka antalet vårdplatser inom ätstörningsvården för att hantera de mest akuta patienterna.
- Hälso- och sjukvårdsnämnden uppdras att skyndsamt fatta avtal med en eller flera aktörer med kompetens inom ätstörningsvård för att hantera de mest akuta patienterna inom ätstörningsvården.