18 mars, 2022

Så kan vi hjälpa och ge stöd till Ukraina

Den 24 februari invaderade Ryssland Ukraina och sedan dess har Ryssland fört ett orättfärdigt och orättvist krig mot Ukraina. För att få veta mer om händelseutvecklingen och hur vi kan hjälpa Ukraina intervjuade vi Gustaf Göthberg, riksdagskandidat från Göteborg.

Hur vill du beskriva kriget och läget i Ukraina?

– Det är tredje veckan av kriget sedan Ryssland gick in i Ukraina. Det är uppenbart om man ser till vad Ryssland har försökt göra att det har varit misslyckat. Det finns rapporter om att de första ryska soldaterna som man tillfångatog hade kravallutrustning för att agera polis inne i Kiev. De skulle etablera agera ett nytt styre. De trodde att trodde att de skulle kunna ta Ukraina på 3-5 dagar, nu är vi inne på tre veckor.

– Utvecklingen visar på en fantastisk motståndskraft hos Ukraina vilket gör kriget till ett enormt misslyckande för Ryssland. Det finns olika siffror på ryska förluster, men det finns en samstämmighet om uppgifterna att de har förlorat 100 helikoptrar och 80 flygplan på tre veckor. Sådana militära förluster fungerar inte över tid.  

Västvärlden ger stöd till Ukraina bland annat genom sanktioner. Hur påverkar dessa kriget?

– Västvärlden har slagit sönder den ryska ekonomin. Detta gör att Putin inte har råd att föra krig och att vi möjligen kan få se ett eldupphör eller en fredslösning inom en ganska snar framtid. Det viktigaste för Putin är att inte visa sig svag och mycket talar för att han försöker hitta ett sätta att ta sig ur.

– De senaste signalerna från Ukraina är att de säger att de inte vill bli medlemmar i NATO. Jag tror att man ska se det som ett skådespel i förhandlingarna som kan tolkas som så framgångsrika att man kan prata konkreta saker.

– Omfattningen av västvärldens slag mot Ryssland börjar nu bli uppenbara i Ryssland. Ingen hade väntat sig att det skulle bli en sådan uppslutning. Hela Europa och USA står samman och har aldrig varit så här enade. Utvecklingen i landet drabbar vanliga ryssar och Putin är livrädd för folkliga protester.   

Hur vill du beskriva de bakomliggande orsakerna till kriget?

– Putins popularitet har legat still senaste tiden och han har mött större folkliga protester och sett folkliga resningar i sin närhet. Han har också varit isolerad under pandemin och han är gravt coronarädd. Detta har gjort honom stressad över sin framtid. Han har inga politiska eller ekonomiska förslag och då är det bara vapenmakt kvar.

– Hans idé var att tillsätta en ryssvänlig president i Ukraina. Att anektera Ukraina, stärka sitt eget inflytande och göda en nationalistisk våg i Ryssland och allt detta har han misslyckats med.

Vilken är den bästa hjälpen till Ukraina?  

– Ukraina har tillsammans med Moldavien och Georgien ansökt om medlemskap i EU. Det är viktigt att Moderaterna och Sverige signalerar att vi står bakom ansökan. Vi ska hjälpa dem att bli en del av EU, men det kommer att ta tid.

– Sverige behöver skicka ännu mer ekonomiskt och militärt stöd. Inte bara till Ukraina utan också till grannländerna som riskerar att stå näst på tur, som exempelvis Moldavien. Ytterligare luftvärn och direkt ekonomiskt stöd till landet och landets regering behövs också. Det finns en palett av åtgärder. Vi kan även erbjuda studenter på flykt att avsluta sina studier i Sverige.

På individnivå och som en del av demokratirörelse, vad kan vi göra?

– På individnivå är det viktigaste att hålla frågan vid liv. Det spelar roll om man deltar i en manifestation eller har en flagga på facebook. Alla Ukrainare som jag känner filmar manifestationer och skickar filmer till sina vänner i kriget. Det ger enormt moraliskt stöd.

– Kriget är på olika sätt nära. Jag har daglig kontakt med en kvinna i Kiev som för några år sedan var utbytesstudent på Hvitfeldtska. Hon lärde sig svenska och var med och såg Cortègen i Göteborg och hon har även varit med på måndagsfikor. Hon är nu fast i Kiev och har lärt sig skjuta med automatkarbin. Det är lite svårt att ta in.

– Jag tror på signalåtgärderna som visar att hela Sverige står upp bakom Ukraina. Det viktigaste som vi kan göra som individer är att inte glömma bort vad som sker även om medieintresset skulle svalna. Att fortsätta att vara engagerad och skicka pengar gör stor skillnad. Till exempel tror jag tror att alla kan avvara en lunch i veckan och kanske kan lägga de pengarna på en välgörenhetsorganisation, så att barn på flykt kan få en lunch. Att vi behåller engagemanget är oerhört viktigt.

Ta ställning och dela artikeln