18 februari, 2022

Intervju med Lars Holmin

Vi ville veta mer om regionrådet Lars Holmin, som föreslås efterträda Johnny Magnusson som gruppledare för den moderata regionfullmäktigegruppen i Västra Götaland. Vi ringde upp honom och träffade honom över telefon från Sälen där han är på sportlovet.  

Grattis till nomineringen! Det är en enig valberedning som föreslår dig till ny gruppledare för Moderaterna i Västra Götalandsregionen. Om förslaget går igenom och om du blir vald, vad är det första som du kommer att göra?

– Tack! Jag tar aldrig ut något i förskott och jag känner en ödmjukhet inför nomineringen som är ett uppdrag som har stor påverkan på människors vardag. Det handlar om att vara gruppledare för den moderata gruppen och Johnny Magnusson kommer att fortsätta att representera den Grönblå samverkan.

– Det första jag kommer att göra är att samla gruppen inför valet, med både nya som kommer att vara aktiva, och gamla som idag har uppdrag. Att visa vad vi gör i regionen kommer också att vara viktigt. Därutöver är det viktigt att förmedla budskapen att vi har högt i tak och att vi har roligt.

Vilka utmaningar i regionvalet ser du?

– Den stora utmaningen är att lyfta allt bra som görs. Det är helt fantastiskt, det som görs i sjukvården. Sjukvården har sämre rykte än vad den förtjänar. Alla som har varit inne i vården är nöjda, vilket bekräftar hur bra vården är.

– En av de största utmaningarna är personalrekryteringen. Det är inte lätt att rekrytera om bilden är att det är ansträngt och dåligt betalt. Frågan hänger ihop med den andra stora utmaningen som handlar om att arbeta bort vårdköerna efter pandemin och då behövs både mer personal, och fler som kan utföra vården. Idag finns inte mer vård att köpa eftersom vi har handlat upp allt som går att upphandla.  

Vad har varit stora politiska frågor under din tid i regionen som du har agerat i?

– Under min tid som ordförande för Västtrafik var jag med och förberedde sammanslagningen av Göteborgs spårvägar. Vi handlade upp nya tåg och spårvagnar och drev igenom elektrifieringen av stadsbussar. Digitaliseringen av vården är också en fråga som alltid har intresserat mig.

Vilken fråga engagerar dig mest?

– Frågan om tillgänglighet engagerar mig mest. När man inte når eller kommer fram till vården gör mig frustrerad, som till exempel när man behöver en tid på vårdcentral och får besked om att tiderna är slut redan klockan 9.30.

 Varför blev du politiskt engagerad?

– Allt som har med valfrihet att göra är centrala frågor för mig. Det handlar om kallet som ligger i frihetsbegreppet. Jag är uppvuxen under tiden som präglades av Europas indelning i öst och väst. Individens rättigheter och skyldigheter är också grundläggande frågor för mig, där frågan om individens skyldigheter stundtals behöver påminnas om.

Du var tidigare kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamn. Hur kommer det sig att du skiftade över till regionpolitiken och vad har du tagit med dig?

– Det stämmer. Jag var kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamn 2010-2014, och jag fick frågan om att skifta över till regionen, eftersom Södra Älvsborg inte hade någon framträdande position och det fanns ett behov av att driva på politiken i regionen. Det var inte lätt att lämna kommunpolitiken, men det större laget och sammanhanget lockade, inte minst mot bakgrund av att det i en mindre kommun kan upplevas lite ensamt. Min tid som kommunpolitiker har gett mig förståelse för hur viktigt det är att ha en kontinuerlig dialog mellan regionen och kommunerna. När det finns ett pågående samtal om gemensamma frågor ökar förståelsen och besluten som fattas blir bättre.

När du var barn, vad ville du bli som vuxen och vill du berätta något som vi inte vet om dig?

– När jag var barn ville jag bli militär. Många vet att jag har varit klubbchef på en golfbana, men det är inte många som vet att jag har jobbat på Liseberg i sex år. Jag jobbade på åkattraktionen Rainbow och jag har även jobbat på Stjärnspelet som drevs av ett privat företag som hade avtal med Liseberg. Jag slutade i samband med att avtalet inte förlängdes. Senare började jag igen och då som arbetsledare för shoppingbutikerna på Liseberg. Det jobbet hade jag vid sidan av studierna.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

– På fritiden tycker jag om att åka skidor. Just nu tillbringar jag mycket tid i slalombacken tillsammans med mina barn.

Vi vill avslutningsvis ställa den så kallade 10 000 kronorsfrågan: Hur tror du att det går i valet?

– Jag tror det kan bli en smutsig valrörelse med mycket fulspel. Vinster i välfärden är en fråga som troligen kommer att vara aktuellt. Frågan som följer på det är hur långt (S) är beredda att gå? Jag tror att (M) kommer att göra ett bra val. Kanske till och med bättre än förra valet.

Ta ställning och dela artikeln