För drygt ett halvår sedan blev Henrik Fogeklou (M) kommunstyrelsens ordförande i Ale. Henrik berättar om en bra inskolningsperiod, hur han blev aktiv i politiken och vad som står på agendan i Ale.
När Henrik Fogelklou (M) tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i juni förra året kunde han arvoderad följa före detta ordföranden Mikael Berglund (M).
– Det var fantastiskt att gå bredvid i två månader, att skugga Mikael och hänga med på alla möten. Det blev en mjukstart där jag kunde lära känna människor, rutiner och frågeställningar, utan att känna att jag behövde ta beslut om detta.
Utmaningen för Henrik ligger i att kunna och förstå verksamheterna. Eftersom han behöver fylla på är han ute på besök en till tre gånger i veckan. Besöken ger bra och öppenhjärtliga möten, både med och utan chefer. Samtalen handlar ofta om var lösningarna på verksamheternas frågor ligger och det är inte alltid politiken som behöver ta besluten.
Sänkte skatten med 50 öre
Budgeten för 2025 var den första debatten som Henrik fick ta och han beskriver det som mentalt ansträngande, men att det också gick bra och att han tog med sig en del lärdomar.
Ale sänkte skatten med 50 öre och på fråga om hur det gick till berättar Henrik att de hade ett avtal som de tog fram i Särö och kallar för Säröavtalet, där punkten om att de skulle jobba mot en skattesänkning fanns med. När de också hade frågat förvaltningarna om deras budgetbehov blev det pengar över. Till detta kom det nya budgetrekommendationer om att pensionsomkostnaderna skulle sänkas. De använde hela utrymmet och behövde på så vis inte ta pengar från verksamheterna. Istället sänkte de utgifterna och kunde sänka skatten.
Under hösten fylldes almanackan fort och han berättar att han brukar skoja om att han går på ”GPS-kalender”.
– Kalendern säger var jag ska vara och då är jag där kalendern säger att jag ska vara. Finns det inte där, då kommer jag inte att vara på den platsen som jag borde vara.
Vägen in i politiken
Med en mamma som var aktiv för Folkpartiet i Göteborg blev det mycket politik hemma. På frågan om hur Henrik blev engagerad brukar han svara att det är ”mammas fel”. Starten kom när M i Ale bjöd in intresserade via en annons till utbildning. Året var 2013 och Henrik tackade ja. Utbildningen varade ett år och avslutades med ett riksdagsbesök. Året därpå fick han sitt första uppdrag som ersättare i samhällsbyggnadsnämnden. 2018 blev Henrik ordinarie ledamot av kommunfullmäktige och fick även uppdrag i kommunstyrelsen. Andra uppdrag på vägen som ledde fram till ordförandeposten i kommunstyrelsen 2024, var ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och gruppledare för M i kommunfullmäktige.
Engagerad av samhällsbyggnad och näringsliv
Samhällsbyggnadsfrågor och näringslivsfrågor är de frågor som engagerar Henrik mest och han har arbetat mot offentliga beställare, med stads- och samhällsplanering i cirka 30 år i såväl Sverige som i övriga världen.
Att i politiken ha valda yrkesprofessionella i samma sakpolitiska områden och nämnder som den profession man har, brukar medföra svårigheter. Något som även Henrik mötte.
– Det är en ynnest att ha jobbat med de frågorna från två håll. Det var jättejobbigt i ett år ungefär att få fart på det. Vem är jag när jag går in i nämndsammanträdet? Och inte vara Henrik arkitekten när jag går in till sammanträdet.
Politiken i Ale
I Ale styr (M) tillsammans med (SD), (KD) och Framtid i Ale. (S) leder oppositionsarbetet. På frågan om vad som händer i politiken berättar Henrik att de i senaste näringslivsrankningen klättrade för tredje året i rad. De är nu på plats 100 och har på tre år gått från plats nummer 186 till plats 100.
– En av frågeställningarna som vi ser tydligt resultat på är politikers och tjänstemäns attityd till näringslivsfrågor. Det är raketfart uppåt på dem. Det är kul. Det är en inställningsfråga och en kulturfråga. Arbetet som ligger bakom det är att förstå i vilket sammanhang vi arbetar och vem vi är till för och graden av service och bemötande, där har vi lyckats med någonting.
Stadsutveckling – Nytt kommunhus och ÖP
Henrik blickar framåt och berättar att frågan om nytt kommunhus och detaljplan för Ale torg har varit aktuell en längre tid och stundtals har det varit svårt att hitta vägen fram. Förra året köpte de delar av marken i Nödinge centrum, och nu står det klart att det kommer att bli både fler bostäder och ett nytt kommunhus i Nödinge.
– Sen har vi en hyfsat ny ÖP (översiktsplan). Skönt att få den på plats. Och nu håller vi på med den fördjupade översiktsplanen i Älvängen. Det är ett jätteprojekt där det planeras för en dubblering av befolkningen. Den har precis varit ute på samråd. Det är verkligen Älvängen 2.0 med allt vad det innebär. Den är spännande och kommer att göra mycket för Älvängen och Ale på sikt.
– Och vi har Stora Viken som är en jättebra fråga. Nu är det en bergtäkt. Vi pratar med Skanska som har sin verksamhet där. Vad gör vi med den? Vi funderar på någon form av verksamhetsmark och från politikens sida är vi intresserade av arbetstillfällen, om det är möjligt. Så får vi se. Vi behöver göra det tillsammans med Skanska.
FAKTA
Henrik Fogelklou är 55 år.
Utbildad husarkitekt och landskapsarkitekt.
Engagerad i föreningslivet och har varit ledare för barn och vuxna i fotboll och innebandy.
Snickrar gärna på huset, påtar i trädgården och spelar golf.