26 februari, 2025

Ann-Sofie Alm, riksdagsledamot – volontär för Blågula Bilen

När Ann-Sofie Alm hade varit i Ukraina i sin roll som gruppledare i utrikesutskottet kände hon starkt att hon ville göra något. Hon kontaktade Blågula Bilen och kunde hjälpa till med att leverera materiel till ukrainska militären.

Till vardags är Ann-Sofie Alm (M) riksdagsledamot, men som volontär har hon flera gånger åkt till Ukraina med Blågula Bilen. Ann-Sofie är noga med att understryka att det inte är hennes arbete som ska lyftas, utan att det är hjälporganisationerna, som gör stor nytta, som behöver all uppmärksamhet.

Inbjudan till Sveriges riksdag

På fråga om hur det kom sig att Ann-Sofie började köra ner bilar med materiel för Blågula Bilen, blev svaret att det började med att talmannen fick en inbjudan till Sveriges riksdag att besöka Ukraina. Det slutade med att gruppledarna i utrikesutskottet åkte i maj 2023, under stort hemlighetsmakeri. Det var första gången som Sveriges Riksdag besökte ett land under pågående krig och de kunde inte berätta något för någon om resan. 

När de var i Ukraina kom den största missilattacken som Kiev hade haft. Ann-Sofie berättar hur hon såg explosionerna utanför fönstret, kände tryckvågorna i kroppen och att hon satt i skyddsrummet hela natten och att detta gjorde något med henne.

Ann-Sofie kontaktar Blågula Bilen

När hon kom hem kände hon en stark ilska som hon vände till något konstruktivt. Hon kontaktade Blågula Bilen som hon hade hört talas om, och bad om att få hjälpa till.

Om intrycken från resan som fick henne beslutsam, berättar hon:

–          När man får se massgravarna och se hur de besinningslöst först skjuter människor och sedan skjuter bort allt – bensinstationer, sjukhus, apotek, mataffärer för att det ska bli svårt för civilbefolkningen. Och höra om våldtagna mäns och kvinnors berättelser, om hur det sexuella våldet finns systematiskt i Rysslands krigsföring.

Första resan

Första gången Ann-Sofie åkte till Ukraina med Blågula Bilen, var sommaren 2023. Hon hämtade bilen i Stockholmsområdet och lämnade den direkt till militären som tog den vidare till fronten. På fråga om vad Blågula Bilen har med sig, blir svaret:

–          Det är alltid saker som Ukrainas militär efterfrågar. Inga vapen, men saker som de har nytta av, tex mörkerseende glasögon. Det har också varit saker till sjukvården.

Ann-Sofie minns militärens tacksamhet när bilnycklarna överlämnades, och likaså deras insikt i att bilarna och sakerna räddar liv. 

Hjälporganisationen Blågula Bilen får önskemål om behov som finns vid fronten. Bilar behövs hela tiden. Logistik behövs bakåt ifrån fronten, och fram till fronten, för att få fram saker och ta tillbaka skadade. Blågula Bilen drivs av donationer, från privata och företag.

Vägen och förberedelser

De åker i kolonn cirka sex till åtta bilar, lagom många för att inte dra uppmärksamheten till sig. Resan, som tar tre till fyra dagar, går genom Polen där bilen när den är framme lämnas på en uppsamlingsplats inne i Ukraina. Innan resa går man en kurs i säkerhet där man t ex. lär sig att man inte går på icke hårdgjorda ytor eftersom att det kan finnas minor.

Resa med riksdagens partier

När det vid ett tillfälle fanns åtta ambulanser som skulle till Ukraina, samlade Ann-Sofie ihop en person från varje parti i riksdagen och tillsammans körde de ner bilarna.

–          Det blev som ett sätt att visa att vi står enade bakom hjälpen. Det är inget partipolitiskt, det är Sverige som vill hjälpa Ukraina.

På plats träffade de borgmästaren i Lviv, och de fick höra om hur Lviv tagit över administration från de ockuperade områdena. Lviv är Ukrainas kulturhuvudstad och många Ukrainare åker dit för en liten semester, men allt stänger kl. 23.00 och kl. 24.00 är det utegångsförbud. Staden har högteknologiskt sjukhus dit kvinnor i krigszon kan åka för att föda. I staden finns det även ett barnsjukhus. 

Ann-Sofie berättar vidare om den gemensamma resan med riksdagskollegorna:

–          Det var bra för att fler fick insikten och fler fick se hur det var på plats. På natten sköt Ryssland sönder flygplatsen söder om Lviv och vi fick spendera några timmar i skyddsrummet. Att vi åkte har gynnat arbetet i utskotten. Man blir beslutsam när man ser vad som står på spel.

Tips för att hjälpa till

På frågan om tips på hur man kan hjälpa till blir svaret:

–          Det är ganska enkelt. Rysslands ekonomi måste krympa. Det lilla man kan göra är att när man handlar, att man är medveten om vilka företag som är verksamma i Ryssland och därmed bidrar till ryska statens ekonomi.

Många organisationer

I vårt samtal återkommer Ann-Sofie till andra välfungerande organisationer som finns i Sverige, och namnger ett antal förutom BlåGula Bilen; Ukrainahjälp i Väst, OperationAid, Blåljus i Samverkan och Repower.

–          Direkthjälp till organisationer på plats är så mycket mer hjälpsamt än att ge pengar till stora organisationer som lägger pengar på hög.

–          Dessa organisationer räddar liv på riktigt! Ukrainas motståndskraft kan vi faktiskt bidra till.

Ta ställning och dela artikeln