22 april, 2022

Intervju med Jennie Wernäng från Öckerö

De kommunala valsedlarna i förbundet, Västra Götaland, är klara. Jämfört med valet 2018 är det 17 personer på valsedlarnas förstaplats som är nya. Av förstanamnen på kommunlistorna är 15 kvinnor och 34 män. Vi har träffat Jennie Wernäng, som står överst på listan i kommunvalet på Öckerö. I en intervju berättar Jennie om sig själv, om det politiska läget i kommunen och om trygghetsfrågor.

Grattis till förstaplaceringen på listan till kommunvalet på Öckerö!
Du är omvald som förstanamn på kommunlistan. Vill du berätta om dig själv?

Tack, javisst. Jag heter Jennie Wernäng, och sedan 2019 har jag uppdrag på deltid som förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Att bli omvald till förstanamn för Moderaterna på Öckerö känns prestigefullt eftersom det är ett tecken på att man arbetat väl, och att det transparenta arbetssätt som jag har lett partiet på har fått det godkännande som jag hoppades på.

Jag gick med i partiet 2012, när jag var föräldraledig och irriterad på många beslut som togs inom skolan. Bland annat tyckte jag att grupperna var för stora, men även när partiet beslutade om politik för den nya arbetslinjen fick jag en känsla av hemhörighet. Självklarheten över att det ska löna sig att arbeta fick mig att gå med i Moderaterna.

Allmänt känt om mig är att jag är en rastlös själ som älskar när livet går i hundra. Jag kavlar gärna upp ärmarna och vill vara där det händer. Jag har en utbildning som undersköterska med inriktning akutsjukvård och räddningstjänst, men jag har valt att arbeta med andra jobb inom många olika områden.

Jag är orädd och hoppar gärna på allt som är nytt. År 2020 tog vår familj beslutet att sälja allt vi hade för att flytta in i en drömbåt. Varför bo på land och drömma om havet när man kan ta drömmen till havet och bo där? Vi bytte fokus från hus till båt. Den 22 maj 2021 stod jag och barnen på bryggan med endast varsin resväska, när min man kom med vårt nya hem. En medelhavsyacht från Holland. Vi började om. Vilken känsla! Det kan jag rekommendera alla att göra. Våga göra det ni drömmer om. Hur tokigt det än verkar vara i andras ögon. Känslan av att våga följa sitt hjärta övervinner allt.

Hur vill du beskriva det politiska läget på Öckerö?

Styret på Öckerö består av KD, M och L och det fungerar väl. KD har ordförandeposten i kommunstyrelsen och Centerpartiet finns inte i kommunfullmäktige. Det önskvärda läget efter valet är att Moderaterna återigen har tagit på sig ledartröjan. Vi var många nya moderater som gick in i politiken förra valet och jag tycker att vi både har visat och bevisat att vi står rustade och är redo att bli det största partiet på Öckerö. Vi har fått ihop ett härligt gäng som jobbar åt samma håll.  

Trygghetsfrågan är viktig och har en central roll i den Moderata politiken. Hur jobbar ni med trygghetsfrågor på Öckerö?

Trygghet är en av grundstenarna i Moderat politik. I Öckerö kommun finns en tvärsektoriell samverkansform som samlat tre råd med betydelse för trygghetsarbetet under en och samma hatt Rådet för Hälsa och Trygghet, som jag också är ordförande i. Rådet fungerar som ett folkhälsoråd, brottsförebyggande råd och krishanteringsråd. Ledamöterna består av politiker och tjänstemän i ledande positioner med mandat att ställa sig bakom de förslag och satsningar som rådet diskuterar. 

Utöver Rådet för Hälsa och Trygghet har vi Medborgarlöftet som är en del av Trygg i Öckerö kommun – en långsiktig samverkan mellan Hisingspolisen, Öckerö kommun och invånare. Utifrån en gemensam lägesbild arbetar vi tillsammans för ökad trygghet, minskad brottslighet och stärkt förtroende för polis och kommun.

Ett annan viktig del är Demokratiforum, som är ett samarbete mellan skolan och politiken där elever och politiker träffas kontinuerligt och samtalar om frågor som eleverna vill ta upp. Trygghetsfrågan kommer upp vid de flesta träffar. Forumet är ett viktigt sätt att engagera unga och ytterst ett sätt att skydda demokratin. Vikten av att skolan avsätter tid för möte mellan skola och politik är även ett tips till andra kommuner.

Ta ställning och dela artikeln