De kommunala valsedlarna i förbundet, Västra Götaland, är klara. Jämfört med valet 2018 är det 17 personer på valsedlarnas förstaplats som är nya. Av förstanamnen på kommunlistorna är 15 kvinnor och 34 män. Vi har träffat Niklas Gardewik, som står överst på listan i kommunvalet i Tranemo. I en intervju berättar Niklas om sig själv, om det politiska läget i kommunen och om trygghetsfrågor.
Grattis till förstaplaceringen på listan till kommunvalet i Tranemo!
Du är nyvald som förstanamn på kommunlistan. Vill du berätta om dig själv?
Tack, javisst. Jag heter Niklas Gardewik. Jag är 43 år och utanför politiken är jag företagare och ställföreträdande kompanichef för ett Hemvärnsinsatskompani. Jag är även utlandsveteran med en tjänstgöring från Balkan.
I Tranemo är jag nyvald som ordförande för den moderata partiföreningen, Tranemo. Och jag har ett uppdrag i Demokrati och visionsberedningen i kommunen som arbetar med översiktsplanen.
Jag fann tidigt i min ungdom intresset för Moderaterna. Tyvärr fanns inte MUF på min hemort, utan det blev att följa politiken enkom på egen hand efter bästa förmåga. Jag har alltid röstat på Moderaterna och det var försvarsfrågor och näringslivsfrågor som blev starten till mitt inträde och sedan har det vuxit. Mitt politiska engagemang är kopplat till att jag generellt sett tycker att det är orättvist fördelat när det kommer till företagares ansvar och skyldigheter kontra ett högt skattetryck, utan incitament till varför man ska välja att bli företagare. Småföretagare skapar arbeten under otroligt tuffa villkor och förhållanden.
Något som många inte känner till om mig är att jag mycket intresserad av historia ur ett globalt perspektiv, från 1000-talet och framåt.
Hur vill du beskriva det politiska läget i Tranemo?
Tranemo har ett politiskt styre som är sammansatt av S, V, MP, KD och L. Detta är en konstellation som har satt sin prägel på hur kommunen sköts och skapat nya utmaningar som tydligt visat att det behövs ett nytt styre för att få ordning på Tranemo.
I partiet lokalt håller vi på att ställa om organisatoriskt från krets till förening. Med förändringen kommer vi att kunna konsolidera och fokusera mer på politik än administration. Vi har även tagit en vision med en mätbar målbild för 2022 som bland annat innefattar ett återtagande av platser i kommunfullmäktige och vi har också bestämt att vi lokalt ska börja agera som Tranemos näst största parti. Det vill säga att vi ska agera lokalt som vi gör nationellt. Vi kommer till exempel att uppmärksamma lokala framgångar som parti. Dörrknackning kommer vi att utveckla än mer och vi har redan tagit fram en lösning på hur vi ska möta väljare på ett mer framgångsrikt sätt.
Trygghetsfrågan är viktig och har en central roll i den Moderata politiken. Hur jobbar ni med trygghetsfrågor i Tranemo?
Trygghetsfrågor vurmar vi mycket för. Vi har drivit på med motioner och insändare i frågor emot droghandel, missbruk och om dess konsekvenser. Till exempel har vi lagt förslag om en informationskampanj i skolan, emot droger och missbruk. Vi har även drivit och uppmärksammat frågan emot våld i nära relationer. Här finns det en hel del att göra eftersom frågan i debatten är mycket ensidigt kopplad till ett kön fastän att studier visar att våldet är likvärdigt mellan könen, men det ter sig på olika sätt.
Vi har även stöttat det lokala byggföretaget Erik Larsson Bygg AB i deras kamp och framgångsrika kampanj Byggkurage, mot machokultur inom byggbranschen. Detta är en fråga om att ändra attityder. Med ändrade attityder skulle fler bära skyddsutrustning som till exempel hjälm, och färre skulle dö i arbetsplatsolyckor.
Till valet kommer vi med nya och fler förslag för ökad trygghet i Tranemo.