Vi utreder språkkrav i vården!

Goda kunskaper i svenska språket liksom en förmåga att göra dig förstådd är en förutsättning för att arbetet inom vården i Region Uppsala ska kunna utföras på ett säkert sätt.

Att förstå den eller de personer som vårdar oss är dessutom grundläggande för att patienter ska kunna föra dialog och ha ett inflytande över den egna vården. På samma sätt är det viktigt att medarbetare kan förstå och kommunicera med varandra för att garantera rätt behandling, en ökad medicinsk säkerhet, korrekt dokumentation samt ett gott och fungerande samarbete på arbetsplatsen.  

I vården finns det idag en del yrken som kräver legitimation. Legitimationen ska ses som en garanti för att personen uppfyller de krav som ställs på yrket när det kommer till kunskaper, färdigheter och egenskaper. Inom regionen är det även upp till verksamhetschefen att säkerställa att språkkunskaperna är tillräckliga. För de yrken inom hälso- och sjukvården som inte kräver legitimation finns dock inga formella språkkrav även om det kan vara medarbetare som har kontakt med legitimerad personal eller patienter. Det är olyckligt och betonar behovet av att främja bättre språkkunskaper i hela vårdkedjan.  

Mot bakgrund av att det idag saknas enhetliga och övergripande krav på kunskaper i svenska när du jobbar i vården, har Alliansen i Region Uppsala tagit initiativ till att utreda hur ett språkkrav skulle kunna utformas och bli verklighet. Utredaren, som ska presentera sina slutsatser i oktober, ska både redovisa hur regionens olika verksamheter jobbar i dag samt presentera förslag på hur vi gemensamt kan göra en förflyttning för att förbättra språkkunskaperna i vården. Att ställa krav är att bry sig och vi bryr oss om vården, tryggheten och säkerheten för patienter liksom arbetsmiljön för medarbetare i vården.  

Emilie Orring (M), regionråd.

Cecilia Linder (M), regionråd.