Denna nyhet är mer än 3 år gammal

12 april, 2021

Moderaternas och Kristdemokraternas förslag om vårdval inom ögonsjukvården blir nu verklighet

Moderaterna och Kristdemokraterna har under många år drivit frågan om att införa vårdval inom ögonsjukvården i Region Östergötland. Bakgrunden har varit att ögonsjukvården i Östergötland har haft, och fortsätter ha, stora problem med tillgängligheten. Den styrande koalitionen har gång på gång sagt nej till vårdval, men har nu tvingats göra en kovändning.

När hälso- och sjukvårdsnämnden imorgon, tisdagen den 13 april, sammanträder väntas beslut fattas om att godkänna förslaget till regelbok för vårdval öppen specialiserad ögonsjukvård.

– Vi välkomnar givetvis att vårdval inom ögonsjukvården nu kommer genomföras i Östergötland. Vi har drivit frågan länge och vägrat att ge oss, trots att de styrande partierna envist blundat för problemen, säger Marie Morell (M), oppositionsråd.

– Östgötar har istället fått åka till andra län för att få sin vård, samtidigt som ögonläkare har larmat om att patienter riskerar att blinda i vårdkön i Östergötland. Även om vi är glada att vårdval nu införs beklagar vi att det har tagit så här lång tid. Den politiska prestigen har uppenbart gått före östgötarnas behov i det här fallet och patienter har blivit hårt drabbade, menar Per Larsson (KD), oppositionsråd. 

– Med fler vårdgivare får vi ytterligare aktörer som är med och utvecklar vården i Östergötland, fler tänkbara arbetsgivare, och fler aktörer som kan möta östgötarnas behov av ögonsjukvård. Det är till gagn för patienterna, avslutar Marie Morell.

Ta ställning och dela artikeln