Det är bråda dagar för höstens blivande studenter. Studentlitteratur ska inhandlas och en bostad för de kommande åren ska ordnas. Dagens bostadsmarknad försätter studenter i ett stressat tillstånd som i värsta fall leder till att platsen på drömutbildningen sägs upp. För den som är oviss inför hur boendesituationen ska lösas, men trots det tackar ja till utbildningsplatsen i en annan stad väntar i värsta fall månader sovande på olika soffor i väntan på att boendesituationen ska lösas.
I sex av de åtta största storstadsregioner råder det underskott på studentbostäder. I Stockholms län har över 62 000 studenter antagits till universitet och högskolor, men det finns bara 23 400 studentlägenheter. Höga räntor, ett oroligt omvärldsläge, höga energipriser tillsammans med långsamma detaljplaneprocesser har medfört att byggtakten stannat av. Den svenska bostadsmarknaden behöver en injektion av kraftfulla reformer för att få i gång byggnationen och på så sätt få ett bostadsutbud som matchar efterfrågan.
I Uppsala kommun har vi föreslagit åtgärder för att förenkla byggprocesserna genom bland annat att handläggningstiderna ska kortas ner och att byråkratin ska minskas. Vi har också föreslagit att kommunen ska arbeta aktivt med byggherreplaner, även kallat exploateringsdrivna detaljplaner, för en större mångfald av bebyggelse och för effektivare ägarledda processer. Vi har även föreslagit att automatisera bygglovsärenden för en snabbare hantering.
Alltsedan den moderatledda regeringen tillträdde pågår ett intensivt arbete med att skapa fler vägar in på bostadsmarknaden. Boverket har fått i uppdrag att se över lättnader i byggreglerna gällande utformningskrav vid ny- och ombyggnation av studentbostäder. Syftet är att få ner byggkostnaderna och öka bostadsbyggandet.
För att fler ska komma in på bostadsmarknaden har den moderatledda regeringen tillsatt en utredning för att se över förutsättningarna för att införa en lagreglerad modell för hyrköp av hyreslägenheter. Modellen innebär att hyresgästen hyr sin lägenhet för att i framtiden köpa bostaden. I dag finns det olika modeller av avtalslösningar som betecknas som hyrköp och är i den mån de förekommer framgångsrika.
För att eliminera de hinder som stänger ute framför allt unga från bostadsmarknaden föreslår vi också ett höjt bolånetak, från dagens 85 procent till 90 procent. Många unga är beroende av ekonomiskt stöd från föräldrar för att köpa bostad. Med ett höjt bolånetak kommer fler förstagångsköpare och unga med fast inkomst ges möjlighet att äga sin bostad, och det oberoende av föräldrarnas storlek på plånboken. För att främja sparande föreslår regeringen en skattefri grundnivå för de första 300 000 kronor på investeringssparkonto från den 1 januari 2025.
För att Sverige fortsatt ska vara ett land med stark konkurrenskraft på den globala marknaden är det av yttersta vikt att unga inte förvägras högre studier av skäl som bostadsbrist eller begränsade ekonomiska resurser.
Den moderatledda regeringen har påbörjat och genomfört fler viktiga reformer för en bättre fungerande bostadsmarknad än vad den Socialdemokratiska regeringen förmådde göra under sina åtta år i regeringsställning. Reformarbetet kommer att fortsätta och fler hinder kommer att rivas till dess att Sverige har en fungerande bostadsmarknad.
David Josefsson, bostadspolitisk talesperson (M)
Therez Almerfors, kommunalråd Uppsala kommun (M)