14 februari, 2025

ÖREBRODÅDET EN PÅMINNELSE OM VÅRDPERSONALENS FÖRMÅGA

Masskjutningen i Örebro visar att vårdens medarbetare måste vara delaktiga när civila försvaret rustas. Emilie Orring, regionråd i Uppsala skriver i Dagens Medicin tillsammans med moderata kollegor i Mellansverige.

Sjukvården fungerade fläckfritt när Örebro drabbades av den djupt tragiska masskjutningen förra veckan.


Många människor dog, andra fick sina liv förändrade i grunden. Vardagen kommer aldrig bli sig lik för dem som drabbades av tragedin vid Campus Risbergska.


Vid händelser som denna måste välfärden stå pall och agera så att samhällskontraktet kan upprätthållas. Människor måste kunna lita på sjukvården i vardag och i kris. Vi vill därför lyfta fram sjukvården i Mellansverige som ett gott exempel på hur sjukvården klarar svåra händelser och som i ett trollslag kan ställa om i en krissituation. Vilka andra verksamheter kan mäta sig med den omställningsförmåga som sjukvården visat prov på?


När larmet gick om pågående dödligt våld gjorde medarbetarna på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) sig redo att ta emot skottskadade. Ioannis Ioannidis, chef för Traumacentrum på USÖ, har för TT Nyhetsbyrån berättat om hur över tio traumateam sattes samman och gjorde sig redo att rädda liv. Omgående rensade man akutmottagningen, kallade till sig medarbetare och såg till att man kunde ta emot 20 ambulanser i timmen.


Samtidigt lyfte helikoptern från Uppsala för att kunna bistå arbetet i Örebro och vid behov ta med patienter för vård på Akademiska sjukhuset. Läkaren Stephan Filipowski har för Upsala Nya Tidning berättat hur han och kollegor landade på skolgården och började ta om hand skadade på plats. Att han ”aldrig sett något liknande med så många skadade och döda”.


Region Örebro län meddelade på en pressträff samma eftermiddag att Värmland, Dalarna, Gävleborg, Sörmland, Västmanland, hela Mellansverige och även andra delar av Sverige erbjudit stöd i den akuta krisen. Ambulanser skickades från hela Mellansverige. Ingen patient behövde dock flyttas från USÖ. Nu delar Region Örebro län med sig av erfarenheterna till övriga regioner i Sverige.


Masskjutningen är unik, den mest dödliga i Sverige, en mörk dag. Men sjukvårdens förmåga att samarbeta är vardag. Sverige är för litet för att vi inte ska hjälpas åt. Därför tar Sveriges regioner dagligen gemensamt ansvar och samarbetar för patienternas bästa.


Regionernas beredskap kritiseras från flera håll, bland annat i en omdiskuterad debattartikel i Dagens Nyheter 8 januari från företrädare för Socialstyrelsen. Svartmålningen måste få ett slut. Den akuta sjukvården fungerar väl.


Det är otroligt viktigt att felaktiga sanningar om bristande beredskap inte får bita sig fast. Utvecklingspotential finns i vården, exempelvis inom områden som inköp, logistik och lagerhållning. Men när det gäller sjukvårdens förmåga att klara kärnuppdraget, att rädda liv och hälsa, måste kritiken balanseras. Vi är stolta över hur sjukvården i Mellansverige hanterade händelsen i Örebro. Sjukvården i våra regioner har gemensamt planerat och övat för en masskadehändelse. Det märktes.


Regionerna klarade pandemin trots statens senfärdighet. I våra regioner har vi under flera år, utifrån de förutsättningar som råder, prioriterat beredskapsarbetet. Det har varit avgörande och det visade sig än en gång i Örebro.
Sjukvården i Mellansverige klarade masskjutningen i Örebro på ett mycket förtroendeingivande sätt. Men beredskapen behöver fortsätta stärkas på många plan, även inom sjukvården. Arbetet måste utgå från verkligheten. Därför måste sjukvårdens medarbetare vara delaktiga när Sveriges civila försvar rustas.


Slutligen vill vi rikta ett djupt och innerligt tack till alla fantastiska medarbetare som arbetat – och fortfarande arbetar – med att hantera konsekvenserna av det ofattbara dådet. Er insats har räddat liv och gett hopp i en av de mörkaste stunderna i vårt lands historia.
 
Patrik Stenvard (M)
Ordförande regionstyrelsen, Region Gävleborg
 
Mikael Andersson Elfgren (M)
Ordförande regionstyrelsen, Region Västmanland
 
Christoffer Öqvist (M)
Ordförande regionstyrelsen, Region Sörmland
 
Fredrik Larsson (M)
1:e vice ordförande regionstyrelsen, Region Värmland
 
Sebastian Cehlin (M)
2:e vice ordförande regionstyrelsen, Region Örebro län
 
Björn Ljungqvist (M)
2:e vice ordförande regionstyrelsen, Region Dalarna
 
Emilie Orring (M)
2:e vice ordförande regionstyrelsen, Region Uppsala

Ta ställning och dela artikeln