När vi tog över ledningen i Region Uppsala efter 2018 kunde vi konstatera att det saknades reserver för att möta tuffa tider. Ladorna var tomma och den ekonomiska transparensen var bristfällig. Väntetiderna i vården hade ökat och arbetsscheman hade försämrats trots att det tidigare styret hade höjt skatten med 1 miljard kronor. Ett avtal hade slutits med andra regioner vilket innebar att vården på Akademiska sjukhuset reades ut. Vi kom inte till ett dukat bord.
Moderaterna har tillsammans våra blågröna kollegor har vid sidan av pandemin påbörjat en städning av ekonomin. En ny budgetprocess har införts, vi har gjort en översyn av arbetet med generella och tillfälliga statsbidrag och minskat den långsiktiga låneskulden. Ett omtag har gjorts av fasighets- och investeringsprocessen, där objekt i budgeten ska vara tydligt utredda och definierade. Ett nytt avtal har förhandlats fram i sjukvårdsregion Mellansverige och ska ge täckning för de kostnader Akademiska sjukhuset har när vård utförs till patienter från andra regioner.
Men det räcker inte. Regionens långtidsprognos visar att vi riskerar ett gap mellan kostnader och intäkter på över 1 miljard kronor 2030. Den snabba vägen ur skulle vara att höja skatten men det skulle endast innebära att gapet fördröjs med några år. Skattehöjning har även prövats tidigare utan resultat. Problemet är att regionen har för höga kostnader med jämförbara regioner och att verksamheterna inte fått stöd att moderniseras. Moderaterna går till val på att modernisera vården så att fler patienter får vård i tid och att medarbetarna får en bättre arbetsmiljö. I detta arbete ska varje skattekrona göra nytta.
Uppsala är den region som utför mest vård till patienter från andra län. En del vård säljs även till andra länder. Denna position har kunnat behållas på grund av den högspecialiserade vården som bedrivs på Akademiska sjukhuset. Vi kan inte luta oss tillbaka och vara nöjda över tidigare framgångar. För att regionen ska kunna behålla denna starka ställning så är det viktigt att jobba med att öka tillgängligheten i vården och ge utrymme för Akademiska sjukhuset att vässa den högspecialiserade vården.
Medarbetarna är regionens viktigaste resurs. Men det räcker inte med att rekrytera medarbetare, vi måste även lyckas bättre på att behålla dem. Karriär- och löneutveckling med god arbetsmiljö är därför viktigt. Många vittnar i dag om att de får lägga tid på onödig administration och får fylla samma uppgifter flera gånger. IT-system som är medarbetarvänliga kan frigöra tid hos medarbetarna att fokusera på kärnuppdraget och samtidigt frigöra resurser för att utveckla vården. De riktade statsbidragen och statens krav på dokumentation bidrar till onödig administration. Staten bör därför växla ut de riktade statsbidragen så att de blir generella. Schemaläggning och bemanning måste anpassas efter patienternas vårdtyngd och ge tid för återhämtning. Politiken ska inte bestämma hur detta ska göras i detalj, men vill vi att regionen ska arbeta med ständiga förbättringar som en del av det dagliga arbetet.
En viktig del i att få mer vård för pengarna är att skapa en samlad överblick av vården, både för egen regi samt för fristående vårdgivare. I det läge där vi befinner oss nu, efter pandemin är det orimligt att inte använda vårdens samlade resurser. Ideologiska skygglappar får inte stå i vägen för möjligheterna att ge patienter den vård de har rätt till. En patient i Uppsala län ska ha rätt att få vård i hela Sverige efter behov och ska få hjälp att välja av regionen.
Investeringsbehoven framöver är större än vad regionen klarar av att hantera och därmed blir prioriteringen om vad som ska och inte ska byggas allt viktigare. Investeringar som kan öka möjligheterna till digitalisering är en del som bör prioriteras och användandet av befintliga fastigheter måste bli mer effektivt. Politiken måste också dra sitt strå till stacken för att hushålla med skattebetalarnas pengar, samtidigt som beslut ska få större genomslagskraft. Den politiska organisationen måste därför vara effektiv och ändamålsenlig.
Region Uppsala kan få ordning på ekonomin. Det förutsätter en ledning som både har en riktning framåt för vården och som vänder på varenda sten för att varje skattekrona ska göra nytta.
Emilie Orring (M)
Regionråd Region Uppsala.
Jessica Kumlin (M)
Kandiderar till regionfullmäktige, Östhammar
Cecilia Linder (M)
Kandiderar till regionfullmäktige, Uppsala
Björn Erling (M)
Kandiderar till regionfullmäktige, Håbo