22 april, 2022

Korta vårdköerna genom ökad valfrihet

Moderaterna har fattat beslut om ett omfattande reformprogram för sjukvården där utgångspunkten är att patienter ska få vård i tid, skriver Camilla Waltersson Grönvall och Emilie Orring.

Moderaternas främsta motståndare i sjukvårdspolitiken är inte andra partier. Våra motståndare är de långa väntetiderna i vården, bristen på valfrihet och höga kostnader som inte ger bättre sjukvård.

Det finns mycket som är bra i hälso- och sjukvården i Sverige. Jämfört med andra länder står sig den väl gällande medicinsk kvalitet, det akuta omhändertagandet, införande av ny medicinsk teknologi och användning av läkemedel. Men det finns brister avseende tillgänglighet och kötider.

Det har under pandemin varit nödvändigt för vården att planera om och skjuta upp planerade besök och operationer. Medarbetarna i vården har gjort stora insatser under pandemin. Region Uppsala har lyckats upprätthålla lagkravet om mammografi och screening av cervixcancer. Regionen har även byggt upp en organisation för vaccinering vilket resulterat i en hög vaccinationstäckning bland alla grupper samt bedriver en mycket god verksamhet för testning och smittspårning. Under de senaste åren har även förlossningsvården i regionen blivit mer jämlik. Färre drabbas av skador och fler nås av den viktiga eftervården.

Samtidigt som beredskap för eventuella nya smittutbrott behöver finnas, ligger vårt fokus på att patienter får tillgång till den vård de har behov av. Moderaterna har fattat beslut om ett omfattande reformprogram för sjukvården. Utgångspunkten är att patienter ska få vård i tid. Vi vill presentera ett antal reformer som vi kommer att gå till val på nästa år.

Nationellt mål för att minska vårdköerna 

Ingen patient ska behöva vänta på vårdModeraterna föreslår att ett nationellt mål tas fram för när vårdköerna ska vara borta. Vi vill skärpa vårdgarantin till 30 dagar gällande första besöket respektive operation eller annan behandling i specialistvården.

Nationell valfrihet för öppenvård och slutenvård.

Vi vill korta köerna i vården genom att öka patienternas valfrihet. Patienter har redan i dag en laglig möjlighet att välja vårdgivare inom öppenvården, men det finns inget enkelt sätt för dem att söka efter den bästa vården och stödet. Patienternas möjlighet att göra ett val är otillräcklig. Patientens makt i vården måste därför stärkas och rätten att välja vårdgivare ska i lagstiftning utökas till att även gälla slutenvården.

Patientkontor och nationell digital plattform ska stödja patienters rätt till vård i tid. 

En förutsättning för att fler ska kunna välja vård är att patientens tillgång till objektiv information och kunskap säkerställs. Vi vill att särskilda patientkontor införs för att hjälpa patienter att välja vårdgivare i hela landet. Dessa kontor ska ge patienten uppgifter om väntetider och kvalitet i vården. Patientkontoret ska också ha till uppgift att kunna lotsa patienten till behandlingsmöjligheter inom ramen för vårdgarantin. Dessutom vill vi att det tas fram en nationell plattform som är lättillgänglig för alla patienter. Plattformen ska innehålla information om möjliga val inom öppenvården och slutenvården samt annan vård avseende utbud, kvalitet, väntetider och patientbemötande. Ökad valfrihet och ökad delaktighet hos patienterna kommer att göra att hela Sveriges sjukvårdsresurser används mer effektivt.

Alla vårdgivare ska användas för att ge patienten vård i tid.

Arbetet med att minska vårdköerna ska ske strukturerat, metodiskt och systematiskt. Alla lösningar för att uppnå en köfri vård i hela Sverige skall välkomnas. Såväl fristående som offentliga vårdgivare ska tillåtas vara med och bidra med att ge patienterna vård i tid. Kömiljarderna behöver reformeras för att stärka patienternas möjlighet att få vård utförd i tid i hela Sverige. Därtill ska vårdgivare som håller ihop vårdkedjan med återbesök och rehabilitering samt väger in de mest sjuka och sköra patienternas behov premieras.

Vårdköerna i Sverige kan kortas. Men det kräver en politik som sätter patienten fokus genom att öka valfriheten och dra nytta av alla vårdgivare. Moderaterna är det alternativet för dig som vill öka takten för att kapa köerna och öka tillgängligheten i vården.

Camilla Waltersson Grönvall (M), riksdagsledamot och socialpolitisk talesperson.

Emilie Orring (M), regionråd Region Uppsala.

Publicerad UNT Debatt 29 november 2021.

Ta ställning och dela artikeln