28 maj, 2022

Gör vården jämställd genom hela livet

Mer forskning om kvinnors sjukdomar, en sammanhållen förlossningsvård och ett lyft för klimakterievården är några av förslagen.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Många framsteg har gjorts även inom vården som vi kan vara stolta över. Förlossningsvården har trots bemanningssvårigheter blivit mer jämlik och fler får ta del av eftervården. Region Uppsala tilldelas ansvar för viss avancerad endometriosvård samt jobbar med Nationellt centrum för kvinnofrid för att hjälpa våldsutsatta kvinnor. Men uppdraget är inte slutfört.

Det finns områden med stora kunskapsluckor om hur skillnaden mellan könen tar sig uttryck både gällande symptom, smärta samt reaktion på läkemedel. Kvinnor måste uttrycka mer smärta för att få samma behandling som män och får allt annat lika mindre påkostad sjukvård än män. Hjärt- och kärlsjukdomar drabbar båda könen i lika hög grad. Samtidigt får kvinnor inte lika bra hjärtvård som män vid hjärtinfarkt.

Vi går till val på att modernisera vården i Region Uppsala så att fler patienter får vård i tid och medarbetarna en bättre arbetsmiljö. I detta ingår att bygga ut den nära vården med ett mål om minskade väntetider.

Förlossningsvården har blivit mer jämlik och arbetar mer hälsoförebyggande. I det blågröna styret gör vi nu stora satsningar bland annat för att både rekrytera och behålla medarbetare. Detta arbete måste fortsätta. Vi vill att förlossningsvården ska stärkas när det gäller möjligheterna till kontinuitet, jämlik vård samt uppföljning och återkoppling. Strävan ska vara att se till att födande kvinnor kan ha tillgång till samma team av barnmorskor från mödravård till eftervård.

Alla kvinnor genomgår klimakteriet men hur mycket och på vilket sätt man påverkas skiljer sig. Det symptom som nog de flest känner till är att man kan drabbas av svettningar och vallningar. Klimakteriet är mycket mer än bara vallningar. Då östrogenproduktionen minskar ökar risken för benskörhet. Benskörhet ökar i sin tur risken för frakturer. Kvinnor får ökad risk för hjärtinfarkt efter menopausen som en effekt att östrogenproduktionen minskar och risk för åderförkalkning ökar. Det behövs mer stöttning till vården för att ge rätt vård till alla kvinnor som går igenom klimakteriet. Därför vill vi att det tas fram nationella riktlinjer som förbättrar klimakterievården.

Moderaternas främsta motståndare i sjukvårdspolitiken är de långa väntetiderna i vården, ojämställdheten i delar av vården och höga kostnader som inte ger bättre sjukvård. Vi är alternativet för dig som vill förbättra vården för kvinnor genom hela livet.

Emilie Orring (M)

Regionråd

Jessica Kumlin (M)

Kandiderar till regionfullmäktige, Östhammar

Cecilia Linder (M)

Kandiderar till regionfullmäktige, Uppsala

Björn Erling (M)

Kandiderar till regionfullmäktige, Håbo

Artikel på EP-debatt 28 maj 2022.

Ta ställning och dela artikeln