Dags att skapa en trygg och sammanhållen vårdkedja för barn och unga i Uppsala län. Idag presenterar Moderaterna förslag för hur vårdkedjan för barn och unga som upplever psykisk ohälsa kan stärkas. Förslagen presenteras i en artikel på UNT Debatt.
Det finns vardagsnära frågor som berör många i vårt län, men som aldrig tycks bli ordentligt lösta, trots upprepade diskussioner, lovord och revisionsrapporter. Ett sådant område är vårdkedjan för barn och unga. Det duger inte. Politiska företrädare måste orka gå till botten med komplexa problem med avgörande betydelse för barn och ungas liv och hälsa. Region Uppsala måste avskaffa vårdens stuprör, städa bland fluffiga styrdokument om samverkan och i stället säkerställa tydliga vårdkedjor och peka ut fast vårdkontakt.
Få välfärdsproblem är så angelägna som att se till att alla barn har rätt till stöd och hjälp vid psykisk ohälsa och en fungerande skolgång. Moderaterna i Region Uppsala har under lång tid, och särskilt intensivt det senaste året, fördjupat oss i hur länet samverkar kring barn och unga med psykisk ohälsa och behov av särskilt stöd. Det vi har mötts av när vi pratat med familjer, vårdinstanser, patientföreningar och företrädare för elevhälsan gör oss djupt bekymrade.
Från regionen finns idag krav och förhoppningar på att elevhälsan ska utreda och kartlägga komplexa sjukdomstillstånd samt skicka remisser till olika vårdinstanser. Men i Uppsala län är skillnaderna enorma mellan skolornas tillgång till elevhälsa. Dessutom saknas både digital journalföring och informationsflöden där data kan delas mellan olika huvudmän. Detta drabbar barn i behov av stöd. Familjer tvingas samordna insatser mellan olika instanser utan tydliga flöden eller kontaktvägar. Det påverkar även lärare, rektorer och anställda i hälso- och sjukvården som försöker möta patienternas behov utan tydligt uppdrag. Den nuvarande situationen är oacceptabel.
Utvecklingspotentialen är stor när det gäller regionens insatser och stöd gentemot länets kommuner och skolhuvudmän. Vi vill lyfta några konkreta förslag som vi har presenterat både när vi styrde regionen och nyligen genom möten och motioner. Vi ser inte dessa förslag som ”satsningar” utan som helt nödvändiga reformer för att säkerställa en acceptabel lägstanivå:
- Följ Socialstyrelsens nationella riktlinjer kring ADHD och autism
Riktlinjerna betonar vikten av att neuropsykiatriska utredningar inte fördröjs och att lämpliga insatser sätts in direkt. Ofta behövs insatser från hälso- och sjukvården, socialtjänsten, förskola/skola och ibland andra instanser. Regionen måste säkerställa att det inte är familjerna som bär samordningsansvaret.
- Regionen måste ta ett större ansvar för barn med språk och talsvårigheter
Tillgången till logopeder är undermålig. Köerna är långa, barn skickas till andra län för logopedstöd och tillgången är väldigt ojämlik i vårt län. Region Uppsala måste ta ett större ansvar för utredningar och behandlingar av barn med språk- och talsvårigheter.
- Avskaffa vårdens stuprör
Det är vården som ska samordnas kring patienterna, inte tvärtom. Idag ligger barn- och ungdomspsykiatrin under en förvaltning medan habiliteringen ligger under en annan. Däremellan finns vårdcentraler, barnspecialistmottagningar och elevhälsan. Problem uppstår när exempelvis habiliteringen saknar läkare och vårdcentralernas allmänläkare saknar kunskap inom neuropsykiatri, ADHD och autism. Barn och familjer bollas runt när det ska ordnas med exempelvis intygsskrivning och sömnbehandling.
- Prioritera fast vårdkontakt
Arbetet med fast vårdkontakt måste prioriteras som ett led i att undvika att ansvaret för att samordna välfärdens olika kontakter hamnar på familjerna.
- Utveckla bättre digital samordning och stöd
Region Uppsala och länets kommuner måste prioritera arbetet med säker digital kommunikation (SDK) och sammanhållen plan på 1177. Regionen bör även utveckla en digital plattform som stöd för elevhälsan. Goda exempel finns från vårt grannlän Stockholm, där detta redan är verklighet.
Det går inte att vänta längre. Vi välkomnar regeringens pågående utredning för att stärka elevhälsan, men vi måste redan nu ta tag i dessa frågor i Uppsala län. Vi behöver förtydliga vårdkedjan för barn och unga, sätta in rätt insats i rätt tid och skapa en samordning som faktiskt fungerar.
Emilie Orring (M), oppositionsregionråd, Region Uppsala
Cecilia Linder (M), oppositionsregionråd, Region Uppsala