16 augusti, 2022

Ge barnmorskor ökad ordinationsrätt

Barnmorskeledda mottagningar och ökad ordinationsrätt kan få fler att vilja jobba i mödra- och förlossningsvården.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Många framsteg har gjorts som vi kan vara stolta över. Inte minst inom sjukvården. Förlossningsvården har trots bemanningssvårigheter blivit mer jämlik och fler får ta del av eftervården, inte minst i många regioner där vi är med och styr. 

Vården har under de senaste åren tagit ett större helhetsgrepp kring gravida kvinnors hälsa. Det handlar om till exempel screening för våldsutsatthet och missbruk. Motorn i den positiva utvecklingen är skickliga medarbetare.

Men det finns även väldigt mycket kvar att göra. Sverige ligger relativt högt gällande kvinnor som drabbas av allvarliga bristningar i samband med förlossning. Det finns även vittnesmål från kvinnor om att deras förlossningsskador inte tagits på allvar, att de inte fått en fullgod behandling eller att det tagit flera år innan de fått rätt behandling. 

Även om medarbetarna gör sitt yttersta för att ge god vård kan en viss oroskänsla infinna sig hos familjerna. Kommer förlossningen att bli bra? Kommer det att uppstå komplikationer? Finns det en tillräcklig bemanning? Det är inte konstigt att frågorna ställs. Att vara gravid är en livsomvälvande händelse, oavsett om det är första barnet eller om man har barn sedan innan.

Kvaliteten behöver förbättras genom kunskapsbaserad vård, som bygger på forskning och beprövad erfarenhet. Uppmuntran till nya arbetssätt, samt samverkan mellan mödravården och förlossningsvården, leder till kunskapsöverföring vilket i sin tur stärker patientsäkerheten och kvaliteten i vården.

Vården behöver förbättra möjligheterna att förebygga, följa upp och behandla förlossningsskador. Även om allt fler har tillgång till den viktiga eftervården så finns det fortsatt skillnader mellan och inom regionerna. Därför vill vi utöka mödrahälsovårdens ansvar och införa tydliga nationella riktlinjer så att det blir enklare både för vården och för gravida kvinnor att veta vad som gäller.

Gravida kvinnor och deras familjer ska så långt det är möjligt involveras i den egna vården. Det hjälper vården att identifiera områden som behöver åtgärdas. Som gravid möter man oftast inte samma barnmorska under graviditeten som vid förlossningen och detta ger en oroskänsla hos många. Därför vill vi att fler verksamheter uppmuntras att införa arbetsplatsrotation mellan mödravård och förlossningsvård.

Vi har en gemensam ambition framåt om att förverkliga målsättningen om en barnmorska per födande. För att kunna nå dit behöver fler chefer ges stöd i att sätta hälsosamma arbetsscheman så att barnmorskor, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor får tid till återhämtning. Bättre karriär- och löneutveckling, en öppenhet för barnmorskeledda mottagningar och ökad ordinationsrätt för barnmorskor är ytterligare delar som är viktiga för att fler ska vilja jobba och stanna kvar inom mödravården och förlossningsvården.

Moderaternas främsta motståndare i sjukvårdspolitiken är de långa väntetiderna i vården, ojämställdheten i delar av vården och höga kostnader som inte ger bättre sjukvård. Inte andra partier. Vi går till val på att göra vården mer jämställd och mer trygg för patienten.

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson och riksdagsledamot

Emilie Orring (M) regionråd Region Uppsala

Debattartikeln publicerades på Dagens Medicin 16 augusti 2022.

Ta ställning och dela artikeln