Akademiska sjukhuset behöver ett tydligt uppdrag med fokus på avancerad och högspecialiserad vård. Att fortsätta i gamla hjulspår kommer inte ge fler patienter vård i tid, leda till en bättre arbetsmiljö eller hjälpa Akademiska sjukhuset med en ekonomi i balans. Vårt ansvar för patienterna kräver reformer där varje skattekrona används på bästa möjliga sätt.
Akademiska sjukhuset är regionens flaggskepp och rankas som ett av de bästa universitetssjukhusen i världen. Den vård som ges håller hög kvalitet. Sjukhuset är både länssjukhus och ett högspecialiserat sjukhus som tar emot svåra patientfall från hela landet. Här bedrivs även undervisning och forskning.
Sjukhuset har under lång tid haft en situation där kostnadsutvecklingen varit högre än intäkterna. Kostnadsutvecklingen har varit högre än i jämförbara regioner. Många medarbetare efterfrågar en bättre arbetssituation. För att få ordning på ekonomin, säkerställa att fler patienter får vård i tid och medarbetarna en bättre arbetsmiljö måste vården i Region Uppsala moderniseras. För att uppnå detta måste Akademiska sjukhuset arbeta med kvalitetsuppföljning, produktionsplanering och modern logistik samt medarbetarna ges utrymme att leda förändringsarbetet.
Utveckla den högspecialiserade vården
Akademiska sjukhusets profil som centrum för högspecialiserad vård i offentlig regi måste bevaras och utvecklas. Detta är viktigt för att sjukhuset fortfarande ska vara ett universitetssjukhus även i framtiden. Därför är det angeläget att viss bassjukvård flyttas från sjukhuset. Bassjukvården kommer att vara en del av Akademiska sjukhuset framgent också, men en del vård kommer att behöva flyttas till Lasarettet i Enköping, primärvården i Region Uppsala och andra regioner i Mellansverige, samt till fristående aktörer.
Akutmottagningarna är första linjen och ingången till sjukhuset
Omhändertagandet av akut sjuka patienter i regionen behöver genomgå ett större förnyelsearbete. Problemet med långa väntetider på akutmottagningarna på Akademiska sjukhuset är inte nytt utan ett återkommande problem. Det är inte heller endast ett problem som rör just Akademiska sjukhuset, utan handlar om hur akut sjuka patienter tas om hand i hela vårdkedjan från första kontakten med 1177 eller i den kommunala hemsjukvården tills de läggs in på sjukhuset och så småningom skrivs ut igen.
Akademiska sjukhuset har emellertid även inom sig organisatoriska problem som gör att akutmottagningen blir uppsamlingsplats för patienter som inte kommer vidare till en vårdplats. Delvis har detta att göra med svårigheterna för sjukhuset att bemanna vårdplatser, men delvis är detta en fråga om att sjukhuset är i behov av att omorganisera sig när det gäller sina akuta patientflöden. Att behålla samma organisation som idag, när det återkommande uppstår överbelastning på akutmottagningen, är inte längre möjligt. Alternativa sätt att organisera akutflöden finns att studera och lära av.
Vi vill därför att regionen ska ta ett helhetsgrepp när det gäller omhändertagandet av akut sjuka där hela vårdkedjan effektiviseras, från primärvårdsnivå till slutenvården på Akademiska eller Lasarettet i Enköping. Vidare har Närakuten i Uppsala i samarbete med Akademiska sjukhuset lyckats minska belastningen på akutmottagningen. För att minska belastningen ytterligare vill vi därför ge ett utökat uppdrag till denna verksamhet.
Våra förslag i punktform
- Arbetet med systematisk produktionsplanering och modern logistik ska
- fortsätta.
- Medarbetardrivet förändringsarbete för att förbättra arbetsmiljön och kvaliteten.
- Akademiska sjukhuset ska ha en kostnadsutveckling som ligger i nivå med
- jämförbara universitetssjukhus.
- Akutuppdraget i hela regionen ska förnyas med fokus på effektiva flöden och omhändertagande på rätt vårdnivå.
- Arbetet med att flytta viss bassjukvård för att kunna utveckla den
- högspecialiserade vården ska fortsätta.
- Nytt akutuppdrag för primärvård och Närakuten i Uppsala kommun.
- Vi är öppna för ytterligare närakut i länet.
- Akademiska sjukhuset ska organisera verksamheten så att väntetiderna på akutmottagningarna minskar.