Region Uppsala behöver göra mer för att ge alla barn en så bra start i livet som möjligt.
I dag är det separata köer och flöden för utredning av autism och adhd trots att nationella vård- och insatsprogram menar att det är vanligt att individer får båda diagnoserna adhd och autism samt att det finns överlappande symptom. Vi har även brist på logopeder som leder till uteblivna och sena insatser för barn med försenad eller avvikande språkutveckling. Region Uppsala måste göra sig av med de organisatoriska stuprören som drabbar vårdkedjan för barn- och unga, tillgängligheten till logopeder måste öka och de dubbla köerna för barn med autism och adhd måste avskaffas.
I mars 2024 kom Socialstyrelsens uppdaterade nationella riktlinjer för adhd och autism. Enligt Socialstyrelsen är det vanligt att personer med adhd eller autism samtidigt har andra sjukdomar eller funktionsnedsättningar. Det kan vara trotssyndrom, dyslexi, Tourettes, språkstörning eller psykiatriska tillstånd som depression, ångest eller ätstörningar. Dubbel köställning fördröjer processerna, ökar ohälsan och familjernas lidande. Samtidigt vet vi också att bristen på logopeder är stor i länet samt att tillgången till elevhälsa varierar.
Socialstyrelsen räknar med att 5–7 procent av alla barn har adhd och 1–2 procent av befolkningen har autism. Svårigheterna är i allmänhet livslånga men också individuella i uttryck och lidande. Minst en elev i varje skolklass har adhd eller autism. Riktlinjerna pekar på vikten av att neuropsykiatriska utredningar inte fördröjs samt att lämpliga insatser sätts in direkt. Ofta behöver flera instanser involveras, så som hälso- och sjukvården, socialtjänsten, förskola/skola. Det kan innebära en omfattande samordning. Personer med adhd, autism och deras familjer ska inte själva behöva ta det samordningsansvaret. En otydlig vårdkedja påverkar barns möjligheter att lyckas i förskola och skola, och deras möjligheter att lyckas i livet.
Barn- och ungdomspsykiatrin (bup) har under många år fått stor uppmärksamhet bland förtroendevalda och i medier. Köerna är på många håll oacceptabelt långa. I Region Uppsala har köerna till bup kortats avsevärt genom dels nya arbetsformer och arbetssätt, dels genom ekonomiska tillskott. I dag är tillgängligheten till bup avsevärt bättre än 2017 då endast 2 procent fick vård i tid inom bup i vårt län. Men mer kan och bör göras för att ge alla barn en så bra start i livet som möjligt.
Mot bakgrund av det vill vi från Moderaterna att:
- Dubbel köställning av barn som utreds för autism och adhd i Uppsala län avskaffas.
- Tillgången till logopeder i Uppsala län utökas, exempelvis genom ett LOV Logopedi.
- Vårdkedjan för barn och unga måste stärkas så att rätt insats sätts in i rätt tid och samordningen förbättras. Det arbetet måste ske tillsammans med länets kommuner och vårdgivarna.
Vi har en välfärd i Uppsala län med förutsättningar att vara Sveriges, om inte världens bästa. Det kräver högre tillgänglighet och en effektivare styrning av hälso- och sjukvården.
Läs mer om våra förslag:
Motion: Avskaffa dubbel köställning av barn i Uppsala län
Moderaterna: Stärk vårdkedjan för barn med autism och adhd – Dagens Medicin
Emilie Orring (M), 2 vice ordf. regionstyrelsen
Cecilia Linder (M), ledamot regionstyrelsen
Jessica Kumlin (M), ledamot regionstyrelsen
Nils Fall (M), ledamot regionstyrelsen
Monica Avås (M), ersättare regionstyrelsen