Väljarna förtjänar bättre och vården måste moderniseras.
Jag skulle kunna skriva att IVO riktade kritik om läget på Akademiska sjukhuset när S styrde men politiken valde att göra annat. Eller att kostnaderna för hyrpersonal ökade med nära 200 procent när S styrde samtidigt som villkoren för medarbetare i intensivvården försämrades. Något som vi blågröna fått rätta till. Region Uppsala har för övrigt inte konsultkostnader på 1,8 miljarder kronor. Men pajkastning löser inga problem. Väljarna förtjänar en mogen debatt om vården.
Det stämmer att Region Uppsala har fått kritik från IVO. Vården är ansträngd och har varit det under lång tid. Pandemin är inte orsaken utan har tydliggjort brister som funnits länge. Tidigare har man bara täckt över allt med skattehöjningar. Det går inte att göra så längre. Det är därför vi styr upp.
Vården i Region Uppsala måste moderniseras så att fler patienter får vård i tid och medarbetarna en bättre arbetsmiljö. Alla som vill kapa köer också får bidra. Utgångspunkten i vår politik är att patienter får vård i tid – inte vem som utför det. I det läge där vi befinner oss nu, efter pandemin är det helt orimligt att inte använda vårdens samlade resurser. Fördomar gentemot privata vårdgivare får inte stå i vägen för möjligheterna att ge patienter den vård de har rätt till.
Problemet med långa väntetider och stängda vårdplatser på Akademiska sjukhuset är inte nytt utan ett återkommande problem. Det är inte heller endast ett problem som rör just Akademiska sjukhuset, utan handlar om hur akut sjuka patienter tas om hand från första kontakten med 1177 eller i den kommunala hemsjukvården tills de läggs in på sjukhuset.
Att akuten på Akademiska är belastad har delvis med svårigheterna för sjukhuset att bemanna vårdplatser, men delvis är detta en fråga om att den nära vården inte är tillräckligt utbyggd för att hjälpa svårt sjuka patienter. Alternativa sätt att förbättra vården finns att studera och lära av.
För att minska trycket på Akademiska sjukhuset måste primärvården byggas ut. Vi är även positiva till att fler närakuter öppnas i andra kommuner. Alla vårdgivare ska användas för att minska väntetiderna i vården. Det är en större kostnad när patienter inte får vård i tid än om alla jobbar gemensamt för att öka tillgängligheten.
Arbetsmiljön i vården måste bli bättre och den som anstränger sig extra genom att utbilda sig och ta ett särskilt ansvar för att förbättra verksamheterna ska belönas för det. Schemaläggning måste bli mer hälsosam så att medarbetare får tid till återhämtning. Genom att förbättra IT-miljön och minska onödig administration kan alla med vårdutbildning få tid att vårda patienter. På så sätt kan vi öppna fler vårdplatser som i dag är stängda.
Mina motståndare är de långa väntetiderna i vården och kostnader som inte ger bättre sjukvård. Därför måste vården i Region Uppsala moderniseras.
Emilie Orring (M), regionråd.