För att rekrytera och behålla medarbetare till vården i Region Uppsala satsar det blågröna styret 50 miljoner kronor på husjoursverksamhet, separerade vårdflöden på akutmottagningen en påbörjad satsning på Arbetstidsmodell 2, förbättrade arbetsvillkor för barnmorskor och utökad satsning på bastjänstgöring. Med övriga satsningar i den blågröna budgeten innebär dagens besked över 142 miljoner kronor i medarbetarsatsningar 2023.
Bakgrunden till satsningarna är att göra Region Uppsala till en mer attraktiv och modern arbetsgivare. Regionen måste bli bättre på att både rekrytera och behålla medarbetare för att hålla vårdplatser öppna och öka tillgängligheten till vården.
- Husjoursverksamhet kopplat till medicinpatienter är något som återfinns på alla andra större sjukhus. Tillgängliga jourläkare med rätt kompetens är en förutsättning både för patientsäker vård och för att säkerställa reformarbetet inom akutmottagningen, säger Malin Sjöberg Högrell (L) ordförande i sjukhusstyrelsen.
I budgeten för 2022 påbörjades en viktig satsning på att öka antalet platser för allmäntjänstgöring (AT) och bastjänstgöring (BT) på totalt 18 miljoner kronor. Satsningen fortsätter med en påbyggnad av ytterligare 10 miljoner kronor för att utöka antalet BT-platser. I budgeten finns även en satsning på fortsatta studielöner inom bristyrken på sammanlagt 31 miljoner kronor.
- Jag är glad över att vi kan presentera satsningen på att utöka antalet BT-platser. Det är en viktig pusselbit för att säkra den framtida läkarförsörjningen. Många vill göra karriär i vården och behöver därför vidareutbilda sig. Därför gör fortsätter vi med en studielönssatsning inom vissa bristyrken, säger Stefan Olsson (M) ordförande i regionstyrelsens utskott för personal, kompetensförsörjning och utbildning.
Flera åtgärder har under de senaste åren genomförts för att öppna fler vårdplatser och för att kunna behålla samt rekrytera nya medarbetare. Exempel på det är nya poängbaserade arbetstidsmodeller för sjuksköterskor och undersköterskor, förstärkt friskvårdsbidrag för samtliga medarbetare, särskilda tillägg för arbete inom covidvård, förstärkning av ersättningar för resor och restid samt utökande av stöd från företagshälsovården. Medel till lönetilläggssatsningen blir från och med 2023 permanent till en kostnad på 40 miljoner kronor. Det är dock inte politiken som bestämmer hur pengarna ska fördelas.
- Vi har lagt fokus på att förbättra arbetstidsmodellerna för sjuksköterskor och undersköterskor som jobbar inom verksamheter som kräver jämn bemanning dygnet runt. Nu går vi vidare och påbörjar en satsning för medarbetare inom arbetstidsmodell 2. I budgeten finns även en särskild satsning på förbättrade arbetsvillkor för barnmorskor för att locka fler att vilja jobba inom förlossningsvården, säger Malin Sjöberg Högrell (L) ordförande i sjukhusstyrelsen.
Beslut om medarbetarsatsningarna kommer att fattas av regionfullmäktige i juni.
Kontakter:
Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen, tel: 072-227 02 37
Stefan Olsson (M), ordförande i personalutskottet, tel: 073 – 995 72 00
Fakta om vissa medarbetarsatsningar ur budget 2023
- Arbetstidsmodell två, 13,1 mnkr.
- Satsning på barnmorskor, 8 mnkr.
- Husjour medicin, 5 mnkr.
- Separerade vårdflöden akuten, 13 mnkr.
- Studielön 31,1 mnkr.
- Utökning av bastjänstorganisation 10 mnkr.
- ST-satsningar, 6 mnkr.
- Permanent lönetilläggssatsning 40 mnkr.
- Yrkesintro för undersköterskor, 2,5 mnkr.
- Avlasta närmsta chefen, 8,5 mnkr.
- Postdoc inom Folktandvården, 1,3 mnkr.
- Klinisk apotekare, 3,8 mnkr