En långsiktigt hållbar ekonomi i Region Uppsala innebär att vi kan återinvestera i bättre arbetsmiljö och för att patienter ska få vård i tid.
I dag debatterar fullmäktige årsredovisningen för Region Uppsala. Mycket kommer att handla om arbetet under pandemin.
Medarbetarnas höga kompetens samt förmåga till omställning har tillsammans med gott samarbete med kommuner, privata vårdgivare och andra parter tagit oss genom pandemin på ett sätt vi alla ska vara stolta över. Det har varit en kraftansträngning av sällan skådat slag. Vår vaccinationskampanj, med hög täckningsgrad i många grupper, har inspirerat hela Sverige och varit möjlig genom bred samverkan och skickliga medarbetare. Alla länsinvånare har bidragit till det goda vaccinationsarbetet.
Under året har en positiv utveckling skett inom ett antal områden. Kollektivtrafiken har trots kraftigt minskat resande och intäktsförluster p.g.a. pandemin upprätthållit sitt uppdrag att erbjuda trygga resor för länets resenärer. Nio busshållplatser och Enköpings resecentrum har byggts om för att förbereda för det nya linjenätet i Enköpings stad som startar i juni. En ny besöksnäringsstrategi har också antagits, med målet att utveckla en växande besöksnäring. Vår nollvision för våld i nära relationer har konkretiserats för att ge stöd till våldsutsatta medarbetare och invånare. Akademiska sjukhuset har tilldelats tre nya tillstånd för att bedriva nationell högspecialiserad vård samt har startat ett nytt Center of Excellence inom aorta. Barn- och ungdomshälsan, en ny mottagning för barn och ungdomar med psykisk ohälsa, har startats. Andel barn och unga med psykisk ohälsa som fått ett första besök på specialistnivå inom 30 dagar har ökat från 36 procent till 79 procent på två år.
Ett viktigt arbete har inletts för att städa regionens ekonomi. Förra året gjorde regionen ett överskott på 1 miljard kronor. En ny finansiell strategi, försäljning av gamla fastigheter, högre skatteintäkter än beräknat och tillfälliga covidrelaterade intäkter är bidragande orsaker. Merparten av överskottet är engångsintäkter som vi inte kan bygga upp ny verksamhet med. Men vi kan återinvestera överskottet i att tidigarelägga framtidsinvesteringar redan i år som kommer länsinvånare och medarbetare till del.
Lasarettet i Enköping ska bli ett rutinkirurgiskt centrum. Det innebär att viss kirurgi inom ortopedi och allmän kirurgi som idag sker vid Akademiska sjukhuset flyttas till Enköping. Akademiska ges utrymme att vässa den högspecialiserade vården. För att det ska bli verklighet så ska bland annat fem operationssalar uppdateras. Akutmottagningen på Akademiska ska uppdateras. I satsningen ingår att nuvarande väntrum byggs om till triageområde. En ny yta skapas för reception, medan rum anpassas för att möjliggöra fler undersökningsrum på ortopedsidan. Investeringarna innebär att fler patienter får vård i tid och att medarbetarna får en bättre fysisk arbetsmiljö. Vi kommer även att tidigarelägga vissa investeringar i medarbetarnas digitala arbetsmiljö och stärka robustheten i IT-systemens infrastruktur. Det är viktigt inte minst mot bakgrund av hoten från cyberattacker. Regionens ekonomiska krockkudde förstärks ytterligare för att möta sämre ekonomiska tider. Vi vet inte när nästa kris kommer, men vi kan vara säkra på att den kommer. Medarbetarna och länsinvånarna ska vara trygga med att det inte saknas pengar.
Arbetet med att få en långsiktigt hållbar ekonomi, bli en mer attraktiv arbetsgivare och minska väntetiderna i vården ska fortsätta. Vi kommer inte lägga ansvaret på framtida generationer. Därför måste vi säkra att fler får vård i tid samt göra rätt investeringar som gör nytta för medarbetarna och länsinvånarna. Fokus framåt är att utveckla verksamheterna och öka vårdproduktionen, fördjupa samverkan med andra regioner och fristående aktörer för att fortsätta beta av vårdköerna. Detta går samman med arbetet med att förbättra arbetsmiljön och karriärmöjligheterna så att vården kan bli bättre på att rekrytera och behålla medarbetare.
I det mörkaste av tider har vi sett hur medarbetare och länsinvånare gjort stora insatser. Vi tar med oss dessa erfarenheter och vill göra något gott av dem som kan ta Uppsala län framåt till en bättre framtid.
Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande
Johan Örjes (C), regionråd.
Björn-Owe Björk (KD), regionråd.
Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd.
Hans Wennberg (MP), regionråd.