Våld och hot mot vårdpersonal har blivit vanligare. Det är fullständigt oacceptabelt och den styrande majoriteten har därför beslutat att utreda möjligheten att dölja den behandlande personalen i patientjournalerna.
Den sorgsna samhällsutvecklingen med en allt råare kriminalitet skördar många offer. Uppsala län har, enligt polisens statistik, totalt haft 80 skjutningar sedan 2018 fram till augusti i år. Det är 20,6 skjutningar per 100 000 invånare, vilket gör Uppsala län till ett av de värst drabbade i Sverige per capita. De senaste åren har antalet incidenter ökat. Sjukvårdens och kollektivtrafikens personal är inte förskonade från samhällsproblemen kopplat till våldet. Vad som tidigare bedömdes vara ”extrem sällan-händelse” av vårdpersonal är nu nästan vardag.
Denna samhällsutveckling drabbar alltid oskyldiga värst. Nyligen rapporterades det om ambulanser som förföljs under transport till sjukhus. Det är även vanligt förekommande att polis måste kallas till akutmottagningar efter att kriminella personer tagits sig in i samband med uppgörelser. Som en av länets största arbetsgivare bär vi ett särskilt ansvar för att säkerställa en trygg arbetsmiljö för våra medarbetare.
Som ett led i detta har den politiska majoriteten i Region Uppsala fattat ett beslut om en utredning gällande möjligheterna att dölja identiteten för behandlande personal i patientjournaler.
Våld och hot mot vårdpersonal har blivit vanligare och i sjukvårdens verksamheter tvingas man allt oftare konfronteras med kriminellt belastade personer. Redan i dag vittnar medarbetare om en oro över att hamna i en utsatt situation där ens yrkesutövning ligger till grund för hämndaktioner från kriminella och hotfulla personer. Det är fullständigt oacceptabelt och här måste vi som region göra vårt yttersta för att skydda våra medarbetare. Men det är lika viktigt att vi under utredningens gång även säkerställer patientsäkerheten. Vi ska värna medarbetare i specifika fall, inte att stänga patienter ute från rättmätig information.
Samhällsutvecklingen har under en längre period gått åt fel håll när det kommer till lag, ordning och trygghet. Upprättande och återtagande av detta ligger preliminärt på staten – inte regionen. Men vi har ett ansvar för att alla våra medarbetare ska kunna gå till sin arbetsplats och känna sig trygga. Vi kommer söka och använda varje möjlighet för att säkerställa detta.
Emilie Orring
Regionstyrelsens ordförande (M) Region Uppsala