Utgångspunkten i det blågröna arbetet är att patienter får vård i tid – inte vem som utför det.
I dag fattar regionstyrelsen beslut om det fortsatta arbetet med att minska den uppskjutna vården som uppstått under pandemin samt satsar på medarbetare inom slutenvården. Samtidigt skapas förutsättningar för att antalet vårdplatser ska förbli öppna.
Under våren 2020 beslutade Region Uppsala som första region, efter initiativ av oss i det blågröna styret, att skicka en skrivelse till staten om behovet av ekonomisk kompensation till landets samtliga regioner för att hantera den uppskjutna vården. Vi fick gehör för detta och i år tilldelades regionen 148 miljoner kronor av staten för att minska den uppskjutna vården. Efter riksdagens budgetbeslut tidigare i höstas kommer Region Uppsala att tilldelas 223 miljoner kronor nästa år.
Av dessa pengar avsätts 188 miljoner kronor för att kapa köerna för de som väntar på en operation, samt för att fler unga med psykisk ohälsa ska få vård i tid och till post covid-mottagningen vid Samariterhemmet i Uppsala. Satsningen möjliggör genomförande av ytterligare 3 000 besök och 1 500 operationer vid Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping. För att kapa köerna måste vi jobba tillsammans med andra regioner och fristående aktörer i länet för att minska den uppskjutna vården. Därför kommer vi att köpa vård av andra aktörer. Utgångspunkten i det blågröna arbetet är att patienter får vård i tid – inte vem som utför det.
Våra satsningar är långsiktiga för vi vill att fler ska vilja jobba i slutenvården så att vårdplatsläget kan förbättras. Problemet är inte att det utbildas för sjuksköterskor utan att många väljer att jobba i andra regioner eller i helt andra branscher. Flera åtgärder har under det senaste året genomförts för att kunna behålla samt rekrytera nya medarbetare. Exempel på det är nya poängbaserade arbetstidsmodeller för sjuksköterskor och undersköterskor, säkerställande av sammanhängande semester över sommaren, förstärkt friskvårdsbidrag för samtliga medarbetare, särskilda tillägg för arbete inom covidvården, förstärkning av ersättningar för resor och restid samt utökande av stöd från företagshälsovården. Under hösten har 43 nya vårdplatser öppnats på Akademiska sjukhuset.
Men det räcker inte. För att rekrytera och behålla våra sjuksköterskor i slutenvården i Region Uppsala avsätter vi 40 miljoner kronor för ökade lönetillägg för medarbetare som jobbar inom slutenvården. Avdelningscheferna på sjukhusen måste ges bättre förutsättningar att leda och ge stöd till de närmsta medarbetarna i stället för att arbeta med jobbannonser och annat som kan skötas av andra medarbetare. Därför förstärker vi Region Uppsalas övergripande HR-funktion med tio miljoner kronor för att lasta av avdelningscheferna. De ökade lönetilläggen och förstärkta HR-stödet är permanenta och kommer att arbetas in i budgeten för 2023. Med de tidigare satsningarna i den blågröna budgeten innebär dagens beslut cirka 104 miljoner kronor i medarbetarsatsningar nästa år.
Lön är dock inte det enda verktyget för att göra det mer attraktivt att jobba i Region Uppsala. Medarbetare måste kunna få ihop livspusslet, ha en god arbetsmiljö och kunna göra karriär. Som exempel så lägger en sjuksköterska i genomsnitt 30 procent av sin tid på att leta efter materiel, läkemedel och personal. Det är tid och även pengar som i stället kan användas till att utveckla vården och öka tillgängligheten. Därför satsar vi 15 miljoner kronor nästa år för att inleda ett projekt för att förbättra logistik- och lagerhanteringen i regionen.
Det blågröna styrets fokus är att köerna ska minska och att fler patienter får vård i tid. För att det ska bli möjligt är det viktigt att det blir mer lönsamt att jobba i slutenvården, att medarbetarna lägger mindre tid på onödig administration och att alla som vill kapa köer också får bidra.
Emilie Orring (M) regionstyrelsens ordförande
Johan Örjes (C) regionråd
Björn-Owe Björk (KD), regionråd
Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd
Hans Wennberg (MP), regionråd.