Vilken fin lön du har! Vore synd om någon tog hälften.

- Socialister

MUF föreslår därför:

Allt för din plånbok
 • Första 500 000 kronorna skattefria. De första 500 000 kronorna du tjänar i livet på att jobba borde vara helt skattefria. Då lönar det sig mer att arbeta och blir enklare att spara till en första bostad. Du ska ha flera tusen kronor mer kvar i plånboken efter skatt, om vi får bestämma.
 • Sänk skatten på bensin, diesel och el. Priserna för bränsle och el är så höga att det skapar ekonomiska problem för både människor och företag. Vi vill slopa energiskatten på bensin, diesel och el. Då blir det tusentals kronor lägre kostnader.
 • Sänk skatten på sparande. Socialdemokraterna vill införa ett tak på den vanligaste sparformen investeringssparkonto, och höja skatten på sparande. Vi tycker tvärtom att sparande ska uppmuntras med sänkt skatt.
 • Sänk skatten på snus. Samhällets kostnader för snusandet är bara en femtedel av vad snusarna betalar i straffskatt. Det är orättvist. Skatten på tobaksfritt snus bör slopas helt och sänkas på övrigt snus. Då blir en dosa ungefär 10 kronor billigare.
Allt för din trygghet
 • Trygg överallt, alltid. Hemma, i skolan, på jobbet, på väg hem från klubben, pojkvännen eller träningen ska du vara och känna dig trygg. Därför behövs fler övervakningskameror, bättre belysning och vakter på nattbussen.
 • Fler poliser. Sverige har snabbast ökning av grova brott i EU, men den tredje lägsta polistätheten. För att få fler poliser behövs högre lön och bättre utredningsredskap. Vi vill också flytta flera uppgifter till andra yrkesgrupper för att frigöra poliser.
 • Hårdare straff. Vi vill avskaffa ungdomsrabatten för alla brott för myndiga och avskaffa alla straffrabatter för grova brott. Skärp straffen för vålds- och sexualbrott. Hedersbrott ska leda till utvisning.
 • Stoppa förnedringsrånen. Antalet rån där offret  är under 18 år har ökat med 100 procent, rånen blir råare och förnedrande inslag allt vanligare. Förnedringsrån ska ge minst fem års fängelse.
Allt för din framtid
 • Mer kärnkraft, mindre rysk olja. Om inte (S) och (MP) hade stängt kärnkraftverk hade elpriserna varit 45 procent lägre i södra Sverige. Vi vill att det byggs ny kärnkraft för att sänka elpriserna och göra Sverige oberoende av rysk gas.
 • Integrationsplikt för nyanlända. Arbetslösa ska utbilda sig till lediga jobb, för att få bidrag. Svenska för invandrare (SFI) ska ha krav på att man lär sig svenska, inte bara går på lektionerna. Bidragen ska inte kunna vara högre än lönen, därför vill vi införa ett bidragstak.
 • Låt klubbarna stänga när de vill. Istället för att myndigheter bestämmer över öppettiderna på uteställen, borde krogar och klubbar få ha öppet så länge de vill. Tillåt take away-vin med thaimaten, öl till hämtpizzan och Foodora-cider.
 • Stärk ungas företagande. Det ska vara enkelt att starta och driva företag. Vi vill plocka bort regler, minska pappersarbetet och avskaffa avgifter. Det ska vara möjligt att ha företag på alla gymnasieprogram.
Allt för din hälsa
 • Ordning och reda i skolan. Stök ska jämställas med skolk och alla elever borde skriva under ett ordningsavtal. Om man bryter mot avtalet, exempelvis genom sexuella trakasserier, hot eller stök, ska studiebidraget kunna dras in som om man skolkar.
 • Inför ett hälsoavdrag. RUT och ROT sänker kostnaderna för bland annat städning och renovering genom ett skatteavdrag. Hälsoavdrag skulle på samma sätt sänka kostnaderna för gym, massage, PT och andra insatser du gör för din hälsa.
 • Storsatsning på elevernas hälsa.  Regler om att fördela prov jämnt bör också omfatta andra uppgifter, för att minska stressen. Elevhälsovården behöver förstärkas. Tillgången till kurator eller psykolog måste öka, bland annat genom drop-in.
 • Inga köer till BUP. Våra reformer av barn- och ungdomspsykiatrin har halverat köerna, men vi är inte nöjda. Vi vill fortsätta stärka BUP. För att utveckla det förebyggande arbetet behövs rutinmässiga hälsokontroller även för psykisk hälsa.

Riksdagskandidat #1

Kommunkandidat #3

Regionkandidat #2

Är det någon annan fråga du brinner för extra mycket? Sök då gärna i sökfältet nedan!

Inga sökresultat

{{ subject[0].name }}