Ulf Kristersson Elisabeth Svantesson Moderaterna

15 juni, 2022

Allt du behöver veta om Moderaternas budgetalternativ

Idag röstar riksdagen om vårändringsbudgeten. Moderaterna har, tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lagt fram en budget där vi satsar på polisen, försvaret, Ukraina och Sveriges alla pensionärer. Vi är fyra partier som tar fasta på att det blivit både dyrt och otryggt att vara svensk och är överens om att vi vill göra något åt det.

Sverige står inför ett nytt ekonomiskt läge med stigande inflation, höjda räntor och sjunkande tillgångsvärden – i en tid präglad av utbredd otrygghet och i en orolig omvärld med ett pågående krig mitt i Europa. 

Moderaterna konstaterar att hushållens förtroende för den ekonomiska utvecklingen är på den lägsta nivån sedan 2008. Prisökningarna blir allt mer kännbara för svenskarna – i mataffären, vid bensinmacken, på solsemestern och när elräkningen ska betalas. Vi står på hushållens sida. Därför vill vi se en annan ekonomisk politik för Sverige – en politik som möjliggör både ökad trygghet och större marginaler i plånboken.

Den budget som Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna arbetat fram innehåller några viktiga satsningar: 

  • Vi vill ge Polisen en halv miljard kronor extra. För att det behövs mer resurser hos polisen för att göra Sverige tryggt och för att kunna reda upp passkaoset. 
  • Vi vill ge de sämst ställda pensionärerna får 1000 kronor mer per månad. Men till skillnad från vänstersidans förslag ser vi till att ekonomin stärks för alla Sveriges pensionärer, inte bara en minoritet. För att det ska löna sig att ha jobbat ett helt liv.
  • Vi vill öka Sveriges militära och ekonomiska stöd till Ukraina, bland annat genom ytterligare vapenleveranser. För att det land som inte kan försvara sig, kan vilken dag som helst förlora sin frihet. 
  • Vi vill stärka Sveriges eget försvar i en snabbare takt. Målsättningen bör vara att försvarsanslagen ska uppgå till motsvarande 2 procent av BNP år 2025. Det är nödvändigt med tanke på det allvarliga säkerhetsläget, men även för att klara en snabb anslutning av Sverige till Nato. Vi har inte tid att vänta tio år på att stärka Sveriges försvar.

Ta ställning och dela artikeln

Klicka på dörren för att komma in till Europavalets mest tillgängliga valstuga