Denna nyhet är mer än 3 år gammal

24 augusti, 2020

Ulf Kristerssons sommartal: ”Ny kurs för Sverige”

I dag sommartalade Ulf Kristersson i Strängnäs. Talet handlade om hur Sverige ska byta kurs och bli ett bättre land efter coronakrisen. Då måste förändring ske på tre områden: tryggheten, integrationen och ekonomin. Det kräver en regering som vet vad den vill – och som kan samarbeta med andra för att få något gjort.

Ulf Kristersson inledde sitt tal med att peka ut de stora problem som Sverige står inför. Problemen går att lösa, men då krävs ett nytt ledarskap:

– Jag vet att Sverige om bara fem-sex år skulle kunna vara ett mycket bättre land. Men regeringen pekar varken ut en begriplig färdriktning, eller lägger förslag för att lösa de konkreta problemen. Det är först när Moderaterna samlar en majoritet i riksdagen som olika ministrar vaknar till liv.

Det första området där förändring krävs är tryggheten. Gängkriminaliteten måste stoppas:

– Moderaterna kommer söka stöd hos svenska folket – och i Sveriges riksdag – för en ny och tuffare kriminalpolitik.

– Stefan Löfven leder inte arbetet mot de kriminella gängen. Han sitter bara ordförande i en diskussionsklubb med 73 punkter på dagordningen.

– Gängen är Sveriges inhemska terrorister. Det krävs helt nya verktyg för att stärka polisen i kampen mot gängen. Titta på Danmark: Dubbla straff för gängkriminella. Avlyssning. Visitation. Anonyma vittnen.

Det andra området där förändring krävs är integrationen. För att klara integrationen måste invandringen till Sverige minska:

– Det handlar om barn som aldrig ser sina föräldrar gå till jobbet. Skolor där många elever inte lär sig något. Förorter där man i bästa fall talar dålig svenska. Och där integrationen blir omöjlig, eftersom det kommer tusentals nya hela tiden.

– Jag har sedan dagen jag blev partiledare tyckt att Moderaterna och Socialdemokraterna borde göra upp om en långsiktig och mycket stram invandringspolitik. I stället föreslår de på fullt allvar fortsatt lika hög invandring som idag. Det är ansvarslöst.

Det tredje området där förändring krävs är ekonomin. Sverige har över en halv miljon arbetslösa och hundratusentals permitterade:

– Sverige hade stora ekonomiska problem redan före corona. Lägst tillväxt per person i hela EU. Trots Stefan Löfvens löften om EU:s lägsta arbetslöshet, hade vi Europas femte högsta.

– Nu befinner vi oss i en kris med konkurser och förlorade jobb. De allra mest drabbade företagen behöver fortfarande hjälp. Men fokus framåt måste vara att så snabbt som möjligt komma tillbaka till arbetslinjen, både för företag och för anställda. Den som kan arbeta ska arbeta. Krisåtgärder ska vara tillfälliga.

– Det är arbetslinjen – inte bidragslinjen – som tar Sverige framåt.

Ulf Kristersson avslutade sitt tal med att blicka framåt:

– I Moderaterna vet vi vad vi själva vill, men vi är också samlingspartiet – för alla som vill ha en ny regering. Vi vill bryta dödläget i svensk politik, ta tag i problemen och få något gjort. Hoppfullt och beslutsamt.

– Vill du också vara med och bidra? Hör av dig! Skriv en rad. Jag kommer läsa allt. Sverige behöver fler som bryr sig. Tillsammans kan vi se till att vårt land får en ny kurs och en ny regering.

Läs talet i sin helhet här:

Se talet här:

Ta ställning och dela artikeln

Klicka på dörren för att komma in till Europavalets mest tillgängliga valstuga