Denna nyhet är mer än 3 år gammal

4 december, 2019

Ulf Kristersson kommenterar sitt möte med SD:s partiledare i dag

I dag publicerade Ulf Kristersson följande Facebook-inlägg med anledning av sitt möte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson:

”I oktober hade Moderaterna partistämma i Västerås. Då lyfte jag fram tre viktiga politiska områden där jag är övertygad om att det egentligen finns ett brett folkligt stöd för en ny politisk kurs. Det gäller brottsligheten, det gäller svensk energiförsörjning och det gäller invandringspolitiken. På dessa tre områden driver den nuvarande regeringen en politik som saknar förankring både i verkligheten och i samhället. 

Och jag sa i mitt tal på stämman att vi moderater under resten av den här mandatperioden kommer göra allt som står i vår makt för att söka brett stöd i Sveriges riksdag för en bättre politik, och inte bara vänta till nästa val. Det kräver att man samlar de partier som i olika sakfrågor vill åstadkomma förändring. 

Därför träffade jag idag Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på mitt arbetsrum i riksdagen. På mötet deltog även våra partiers gruppledare i riksdagen. Jag ville träffas just för att diskutera ett antal viktiga frågor för landet, där våra partier har snarlika uppfattningar. 

Vi pratade bland annat om frågan om livstidsstraff för gängrelaterade mord, men också hur Sverige kan slopa ungdomsrabatten och införa tillträdesförbud till butiker. När det gäller energi- och klimatpolitiken diskuterade vi hur kärnkraften ska kunna spela en viktig roll även i framtiden. Och så lyfte vi flera av de frågor som nu diskuteras i den pågående migrationsutredningen där alla riksdagspartier deltar, men där regeringen nu vill öka invandringen när den tvärtom borde minska om Sverige ska ha någon chans att klara integrationen. 

Det blev ett konstruktivt samtal. Moderaterna och Sverigedemokraterna är olika partier, med olika ideologier, och tycker olika i åtskilliga frågor. Men vi behandlar varandra med respekt, och i flera viktiga sakfrågor tycker vi ungefär lika. I dessa frågor vill jag naturligtvis att vi ska kunna samarbeta i riksdagen. 

Jag är övertygad om att det nu är dags att gå från ord till handling i svensk politik. Sverige kan inte fortsätta som nu. Politiskt spel och handlingsförlamning hotar samhällskontraktet. Så kan vi inte ha det. Det är bara om vi tar tag i Sveriges stora problem, som vi kommer kunna ta fasta på våra många möjligheter. Det är min drivkraft i det politiska arbetet.”

Se inlägget på Facebook.

Ta ställning och dela artikeln

Klicka på dörren för att komma in till Europavalets mest tillgängliga valstuga