Denna nyhet är mer än 3 år gammal

30 november, 2020

Sverige behöver en vaccinationsplan – nu

Sverige står inför den största massvaccineringen i modern historia. Nu måste regeringen presentera en konkret plan där det framgår exakt vem som har ansvar för exakt vad. Vårens orimligt långsamma coronatestning får inte upprepas, skriver Ulf Kristersson i Dagens industri.

Regeringens vaccinsamordnare har skapat goda förutsättningar för att Sverige ska få tillgång till vaccin. Men det är långt ifrån tillräckligt för att få igång själva vaccinationen.

Den svenska regeringen har fortfarande inte presenterat någon nationell vaccinationsplan. För tre månader sedan lämnade Folkhälsomyndigheten en delredovisning till Socialdepartementet och konstaterade då att ”många frågeställningar” kvarstod. Sedan dess har varken regeringen eller regeringens myndigheter återkommit.

Misstagen från vårens orimligt långsamma coronatestning får inte upprepas. Regeringen måste nu omedelbart presentera en nationell vaccinationsplan. Sveriges 21 regioner måste få rätt förutsättningar att genomföra vaccinationer.

Moderaterna ser nu fyra akuta frågetecken som måste rätas ut:

  • En heltäckande och operativ plan måste komma på plats. Den ska inkludera distribution, kartläggning av alla behov och inköp av nödvändigt material. Regeringen måste också se till att det finns nationella förstärkningsresurser om något går fel.
  • Nödvändiga beslut måste fattas nu. Lagar och regler måste uppdateras för att möjliggöra snabb och säker massvaccination. Till exempel borde regeringen besluta att vaccin mot covid-19 ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet.
  • Detaljerad prioriteringsordning. Folkhälsomyndigheten har angivit att alla över 70 år, riskgrupper samt hälso- och sjukvårdspersonal ska prioriteras för vaccination. Det motsvarar cirka var fjärde svensk. En mer detaljerad prioritetsordning är nödvändig.
  • Statligt kostnadsansvar. Kostnader och otydligt ansvarsfördelning får inte sätta käppar i hjulet för vaccination.

Läs hela artikeln här

Ta ställning och dela artikeln

Klicka på dörren för att komma in till Europavalets mest tillgängliga valstuga