Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet. Bilden är ett montage.

24 februari, 2023

Sverige skickar stridsvagnar och luftvärnssystem till Ukraina

På årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina presenterade statsminister, Ulf Kristersson (M), och försvarsminister Pål Jonson (M), ett nytt militärt stödpaket till Ukraina. Det är ett omfattande stödpaket med tunga vapen, bland annat luftvärnssystemet HAWK. Sverige kommer också bidra med upp till tio stridsvagnar, av modell Leopard 2, till Ukraina.

Det är i dag ett år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Ukraina har fått betala ett högt pris för sin frihet. Sveriges linje är glasklar – Ukrainas sak är vår. Sverige har skickat flera militära och humanitära stödpaket till Ukraina och genom EU-samarbetet har vi tillsammans kunna besluta om sanktioner mot Ryssland.

Sverige kommer att fortsätta kampen för Ukrainas frihet. Ukraina ska vinna både kriget och freden. Därför presenterade regeringen i dag ett nytt militärt stödpaket till Ukraina.

Sverige bidrar med luftvärnssystem till Ukraina

När Rysslands attacker mot Ukraina eskalerar behöver länderna som stöttar Ukraina öka sitt stöd till landet. Ukraina är i behov av luftvärn för att stärka möjligheten att neka Rysslands möjligheten till luftherravälde.

  • Därför kommer Sverige att bidra med ett luftvärnssystem av modell HAWK inklusive ammunition.
  • Sverige kommer också bidra med viktiga delar till robotsystemet IRIS-T, tillsammans med Tyskland.  

Sverige bidrar med stridsvagnar till Ukraina

Sverige kommer skicka upp till tio stridsvagnar till Ukraina av modell Leopard 2. Det är en av världens bästa stridsvagnar. Andra länder har donerat ett femtiotal stridsvagnar av samma modell och det här innebär en förstärkning av Ukrainas försvar.

Det här är inte bara bra för Ukrainas försvar. Det skickar också en tydlig signal till Ryssland att Sverige och de andra länderna inom Leopard-familjen inte accepterar Rysslands brutala och olagliga invasion av Ukraina.

Sverige bidrar med ytterligare 520 miljoner i humanitärt och civilt stöd till Ukraina

I går presenterade regeringen ytterligare 520 miljoner i humanitärt och civilt stöd till Ukraina. Det handlar om:

  • 220 miljoner i humanitära insatser som går till det mest kritiska, mat, mediciner och andra förnödenheter
  • 300 miljoner till en för Ukraina särskilt upprättad energifond.

Ta ställning och dela artikeln