Denna nyhet är mer än 3 år gammal

10 maj, 2019

Socialdemokraterna är inte beredda att finansiera Sveriges försvar

Socialdemokraterna har nu visat att de inte är beredda att finansiera förslagen i Försvarsberedningen. Moderaterna står däremot fast vid rejäla förstärkningar av försvaret. Givet Socialdemokraternas besked så kan Moderaterna inte ställa sig bakom något som riskerar Sveriges försvar och säkerhet. Det meddelade Hans Wallmark, Beatrice Ask, och Karin Enström, ledamöter i Försvarsberedningen, på en pressträff i dag tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna

M, C, KD och L är överens om inriktning och finansiering av Försvarsberedningens förslag. Det innebär 84 miljarder kronor motsvarande 1,5 procent av BNP år 2025 och vidare upp till 2 procent av BNP.

Vi har gjort allt vi har kunnat för att hitta blocköverskridande stöd för Försvarsberedningens förslag. Detta har dock visat sig omöjligt på grund av Peter Hultqvists och Socialdemokraternas agerande. Samtidigt som Försvarsberedningen seriöst fortsatt arbetet valde Peter Hultqvist att i sista stund offentligt ge besked att regeringen inte är beredd att binda sig vid resultatet.

Socialdemokraterna står således inte bakom Försvarsberedningens förslag på inriktning och ekonomiska ramar för Sveriges försvar. Socialdemokraterna har själva tillsatt beredningen, men nu står de inte bakom sin egen utredning.

Moderaterna kommer nu, med C, KD och L, agera gemensamt för att genomföra Försvarsberedningens förslag. Ytterst handlar det om att ta ansvar för svensk försvarsförmåga och säkerhet.

Socialdemokraterna är också med sin brist på ekonomiskt besked svaret skyldiga – vilka övningar ska ställas in, vilken materiel ska inte anskaffas och vilken personal ska inte utbildas?

Det går en tydlig skiljelinje i svensk politik mellan Moderaterna som på riktigt vill bygga Försvarsmakten starkare, och Socialdemokraterna som uppenbarligen inte vill det.

Läs mer här.

Ta ställning och dela artikeln

Klicka på dörren för att komma in till Europavalets mest tillgängliga valstuga