Camilla Waltersson Grönvall ordförande för eftervalsanalysgruppen som tagit fram Moderaternas eftervalsanalys 20222

9 mars, 2023

Moderaternas eftervalsanalys 2022

I dag presenterades Moderaternas eftervalsanalys för 2022.  Moderaterna lyckades med partiets viktigaste mål för valet 2022 – att samla en majoritet för en ny regering. Maktskiftet är inte en slump. Moderaternas mål var att bilda regering, inte att maximera Moderaternas väljarstöd. Medvetna strategiska val för att nå det målet har under mandatperioden och valrörelsen bidragit till valsegern.

Trots att partistyrelsens viktigaste mål uppnås backar Moderaterna i riksdagsvalet 2022. Emellertid är inte det enskilda valresultatet det mest anmärkningsvärda. Utmaningen för Moderaterna ligger såväl i dåtiden som i framtiden. I ett nytt politiskt landskap riskerar de huvudsakliga skiljelinjerna att gå mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, inte längre mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. 

Tack vare valvinsten och regeringsmakten behåller Moderaterna under denna mandatperiod en av huvudrollerna i svensk politik. Det är av yttersta vikt för Moderaternas, borgerlighetens och Sveriges framtid att den tiden förvaltas väl. En okänd resa ligger framför Moderaterna. Den bär med sig stora möjligheter, men även risker.

Mot denna bakgrund har Moderaternas eftervalsanalys 2022 fått namnet ”Maktskiftesvalet 2022 – en resa in i det okända”.

Ta ställning och dela artikeln

Klicka på dörren för att komma in till Europavalets mest tillgängliga valstuga