23 maj, 2024

Moderaternas valmanifest. 10 000 EU-poliser och indragen fri rörlighet för kriminella.

Idag, torsdagen 23/5, presenterade Moderaterna sitt valmanifest inför Europavalet. Manifestet innehåller partiets samlade politik för ett fritt och säkert Europa.

Under pressträffen lyfte toppkandidaten Tomas Tobé framför allt tre förslag för att bekämpa brottsligheten i Europa. Tobé pekade på att Moderaterna vill dra in den fria rörligheten för gängmedlemmar, neka dömda EU-medborgare inresa till Sverige och inrätta en europeisk specialpolis som ska uppgå till omkring 10 000 poliser.

  • EU:s fria rörlighet ska gälla för hederliga människor, inte för kriminella. Därför vill vi inrätta en europeisk specialpolis med 10 000 anställda som ska punktmarkera gängmedlemmar i hela Europa, säger Tobé.

Moderaterna har tidigare föreslagit att svenska medborgare med kopplingar till ett kriminellt gäng inte längre ska få semestra på den spanska solkusten samtidigt som det pågår blodiga gängkrig här hemma. I dag presenterade partiet ett nytt förslag som innebär att Sverige också ska kunna neka dömda EU-medborgare från andra länder att resa in i landet.

  • Vi vill att EU enas om att indragen fri rörlighet ska bli en del av straffet vid brott kopplade till organiserad brottslighet eller terrorism. Konkret innebär det att en EU-medborgare som döms för att exempelvis ha smugglat vapen eller narkotika också ska bli av med sin fria rörlighet. Då kan Sverige neka dessa personer att resa in i landet, säger Tobé.  

Utöver åtgärder mot brottsligheten innehåller valmanifestet även förslag för hur EU ska stödja Ukraina och stärka försvaret, sänka utsläppen genom att EU-medel ska kunna gå till kärnkraft, minska invandringen samt öka tillväxten för fler jobb och företag. Moderaterna vill också öka friheten i Europa, bland annat genom att stärka rättsstaten, trycka tillbaka antisemitismen och grundlagsskydda aborträtten i EU.

Läs förslagen om brottsligheten HÄR
Läs hela valmanifestet HÄR 

Ta ställning och dela artikeln