Denna nyhet är mer än 3 år gammal

24 september, 2019

Moderaternas partistämma 2019 – Återupprätta samhällskontraktet

I dag presenterade Gunnar Strömmer, partisekreterare, och Elisabeth Svantesson, andre vice partiordförande, de politiska propositionerna inför Moderaternas partistämma 2019. Propositionerna lägger fram en ny riktning för Sverige som innebär att samhällskontraktet ska återupprättas.

Det svenska samhällskontraktet bygger på att alla som bor här förväntas bidra till det gemensamma. I gengäld ska staten upprätthålla trygghet och säkerställa att välfärden aldrig sviker. 

Men samhällskontraktet knakar i fogarna. Gängkriminalitet och skjutningar har blivit vardag. Vårdköerna växer. Skolan är inte längre en självklar plats för klassresor. Människor som har jobbat hela livet får inte ekonomin att gå ihop på ålderns höst. Den här utvecklingen kan inte tillåtas fortsätta. 

På partistämman, den 17-20 oktober i Västerås, kommer fyra propositioner med breda förslag för att återupprätta samhällskontraktet att behandlas. Det gäller lag och ordning, rättvis och hållbar tillväxt, trygg och tillgänglig hälso- och sjukvård, samt insatser för socialt utsatta barn och unga. En femte proposition med en utrikespolitisk plattform kommer också att behandlas. 

– Moderaterna erbjuder ett alternativ. Ett politiskt ledarskap som förstår att det viktiga måste få gå först. För vi vet att Sverige har potential att bli världens bästa land, sa Gunnar Strömmer. 

– Vi behöver mer av handfast och reforminriktad politik. En politisk agenda som tar tag i de akuta samhällsproblemen utan att släppa den långa sikten. Vi måste styra bort från symbolpolitik och polarisering – mot reformpolitik och framtidstro, sa Elisabeth Svantesson.

Läs mer om de fem propositionerna i bifogad PM.
Presentation från pressträffen.
Stämmohandlingarna i sin helhet finns här.

Ta ställning och dela artikeln

Klicka på dörren för att komma in till Europavalets mest tillgängliga valstuga