Ulf Kristersson Moderaterna

7 juni, 2022

Ulf Kristerssons anförande vid misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson

I dag röstade riksdagen i frågan om de har förtroende för Morgan Johansson eller inte. Morgan Johansson har gravt misslyckats med sin uppgift som högst ansvarig för landets brottsbekämpning.  Morgan Johansson är också den minister i den nuvarande regeringen som prickats flest gånger av KU – bland annat för att ha lämnat felaktiga uppgifter. Moderaterna röstade för att avsätta Morgan Johansson.

Morgan Johansson har misslyckats i sitt uppdrag som justitieminister. Sedan 2017 har fler än 1 800 skjutningar skett i Sverige. Utsattheten för sexualbrott har fördubblats de senaste åren. I stället för att ta ansvar för situationen och vidta de reformer som krävs för att bekämpa kriminaliteten, så väljer Morgan Johansson att skylla ifrån sig. Den senaste gången menade han i princip att den grova kriminaliteten var socialtjänstens fel – för detta borde han inte bara bli avsatt – han borde be om ursäkt.

Konstitutionsutskottet har flera gånger riktat allvarlig kritik mot Morgan Johansson för att han har lämnat felaktiga uppgifter. Han är den minister i den nuvarande regeringen som har prickats flest gånger av KU. Det handlar bland annat om felaktiga uppgifter om avhopp från kriminella gäng i Malmö, vad Sverige kunde göra för att hjälpa tolkarna i Afghanistan och om hur många kvotflyktingar som skulle kunna få skydd i Sverige. Det här är allvarligt. Morgan Johansson har gång på gång lämnat felaktiga uppgifter i politiskt syfte.  

Moderaterna anser att Morgan Johansson saknar förmåga och saknar lämplighet i utövandet av sitt ämbete. 

Ta ställning och dela artikeln

Klicka på dörren för att komma in till Europavalets mest tillgängliga valstuga