Denna nyhet är mer än 3 år gammal

22 februari, 2019

M: Uteslut Orbáns parti ur vår partigrupp i EU

Moderaterna ska driva på för att Fidesz ska uteslutas ur EPP. Viktor Orbán har tillbringat de senaste åtta åren med att steg för steg göra kraftiga politiska ingrepp på den ungerska rättsstaten. Dialog med Ungern räcker inte längre, skriver Ulf Kristersson på Aftonbladets debattsida.

Moderaterna har under flera år starkt kritiserat Viktor Orbán och det ungerska regeringspartiet Fidesz. Vi har länge och på flera olika sätt också lyft frågan inom vår borgerliga europeiska partigrupp EPP. Det är helt uppenbart att Fidesz inte kommer att ändra inställning i fundamentala frågor.

Jag kommer nu som partiledare för Moderaterna driva på för att Fidesz ska uteslutas ur EPP. 

Utvecklingen i Ungern har länge varit på väg åt fel håll. Viktor Orbán har tillbringat de senaste åtta åren med att steg för steg göra kraftiga politiska ingrepp på den ungerska rättsstaten. Det handlar bland annat om försämringar kring rättsväsendets oberoende, yttrandefriheten och skyddet för minoriteter. 

Den ungerska staten har därtill gång på gång lanserat rena propagandakampanjer. Under förra årets val till det ungerska parlamentet täcktes hela landet med tusentals affischer där EU och migration framställdes som ett hot mot det ungerska folket. 

Den ungerska affärsmannen George Soros har vid flera tillfällen attackerats med antisemitisk underton. 

Moderaterna har från dag ett stöttat Artikel 7-förfarandet mot Ungern, liksom Kommissionens förslag att i långtidsbudgeten koppla utbetalningar av bidrag till rättsstatliga principer. Det är en självklarhet. 

Och redan innan det, i april förra året, skrev Gunnar Hökmark till ledningen för EPP och inskärpte kritiken ytterligare. Senast igår krävde Moderaterna genom Hökmark ett extrainsatt EPP-möte för att återigen ta upp frågan om Orbáns lämplighet. 

Men när ett parti agerar i strid med demokratins och rättsstatens principer räcker inte längre dialog. 

Moderaterna kommer fatta formellt beslut vid ett partistyrelsemöte om en dryg vecka och jag kommer att ta upp det med mina nordiska EPP-kollegor nu på måndag i Helsingfors. Vårt mål är att i enlighet med EPP:s stadgar samla sju medlemspartier från fem olika länder för att utesluta Fidesz. Den 21 mars på EPP-summit i Bryssel kommer vi att försöka få till stånd ett beslut om att inleda denna process. 

Det kan ta längre tid än så för oss att driva igenom att Fidesz lämnar EPP. Men Moderaterna har under lång tid varit ledande i rörelsen för att få dem att lämna. Förr eller senare tror vi att det kommer att lyckas. 

När allt kommer omkring är det Moderaterna som hör hemma i den borgerliga partigruppen EPP tillsammans med bland annat våra vänner och nära allierade i Norge, Danmark, Finland och Angela Merkels Tyskland. 

Ulf Kristersson (M), partiledare 

Läs artikeln här

Ta ställning och dela artikeln

Klicka på dörren för att komma in till Europavalets mest tillgängliga valstuga