Denna nyhet är mer än 3 år gammal

8 oktober, 2019

M: Kriminellas skadestånd ska gå till brottsoffren

Kriminella som suttit häktade, men sedan inte dömts för brott kan få ersättning av Justitiekanslern. Men det finns inget krav på att ersättningen behöver användas för att betala av obetalda skulder till tidigare brottsoffer. Moderaterna är kritiska mot att regeringen inte täppt till detta kryphål och kräver att lagen ändras.

Våren 2017 rapporterade Ekot att Justitiekanslern årligen betalar ut drygt 60 miljoner kronor, i skadestånd till personer som suttit häktade, men som sedan inte dömts för brott. Flera av dessa personer har dessutom stora skulder, i form av skadestånd till brottsoffer som de tidigare åsamkat skada. Men även om en person fått statlig ersättning för att den suttit häktad men inte blivit dömd, så kan inte Kronofogden kräva att dessa pengar först ska gå till att betala av skulder till tidigare brottsoffer.

Justitieminister Morgan Johansson lovade, i samband med Ekots rapportering, att han skulle se över lagstiftningen. Men ännu har ingenting skett i frågan, vilket Moderaternas rättspolitiska talesperson, Johan Forssell, är starkt kritisk till.

Samhället ska mycket tydligare stå på brottsoffrens sida. Det är upprörande att det finns kriminella personer i Sverige som inte tycker att det är viktigt att betala skadestånd till sina brottsoffer. Moderaterna kräver att lagen förändras så att det här kryphålet nu täpps till, säger Johan Forssell och fortsätter:

Jag menar också att det är anmärkningsvärt att regeringen inte har tagit några initiativ i den här frågan, trots att man lovade att göra det för två och ett halvt år sedan. Därför kommer jag nu begära Morgan Johansson till riksdagen, för en interpellationsdebatt om varför regeringen inte tagit tag i den här frågan på så lång tid. Moderaterna förväntar oss nu att regeringen går från ord till handling och ändrar lagen. 

Ta ställning och dela artikeln

Klicka på dörren för att komma in till Europavalets mest tillgängliga valstuga