Denna nyhet är mer än 3 år gammal

2 juli, 2019

Lägre utgifter genom effektivare förvaltning

På Moderaternas ekonomiska seminarium i Almedalen i dag presenterade Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson, en ny utgiftsreform: Moderaterna vill spara 10 miljarder kronor genom en effektivare statlig förvaltning – med mindre detaljstyrning, färre regler och ökad digitalisering.

För att möta Sveriges utmaningar och problem framöver kommer skatterna att behöva bli lägre, framför allt på arbete. Samtidigt behövs mer resurser för att stärka välfärden, öka antalet poliser och höja den svenska försvarsförmågan. 

Därför vill Moderaterna genomföra en skattereform. Arbetsmarknaden är tudelad, och för många företag och entreprenörer väljer att växa i andra länder än Sverige. För att öka drivkrafterna till arbete och företagsamhet behöver skatterna bli lägre. 

– Utrikes födda i allmänhet och nyanlända i synnerhet har svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden och skaffa sig egen försörjning, bland annat till följd av höga skatter på låga inkomster, sa Elisabeth Svantesson.

Samtidigt ska skattereformen vara fullt finansierad. Därför vill Moderaterna också se en utgiftsreform som innebär att de offentliga utgifterna sänks på ett antal områden. En del i detta är att spara 10 miljarder kronor genom en effektivare statlig förvaltning – med mindre detaljstyrning, färre regler och ökad digitalisering. 

– Under lång tid har myndigheterna fått allt fler uppgifter. Det drar resurser och har i vissa fall minskat myndigheternas fokus på sitt egentliga uppdrag. Den utvecklingen vill Moderaterna vända, sa Elisabeth Svantesson.

– Det är viktigt att medborgarna i alla lägen känner att deras skattepengar används på ett effektivt sätt och prioriteras till de områden där pengarna gör mest nytta, avslutade Elisabeth Svantesson.
 

Läs mer här.
Se Moderaternas ekonomiska seminarium här.
PM om förslaget bifogas

 

Ta ställning och dela artikeln

Klicka på dörren för att komma in till Europavalets mest tillgängliga valstuga