Denna nyhet är mer än 3 år gammal

14 januari, 2020

Extra ändringsbudget: Ett räddningspaket för välfärd och trygghet

I dag presenterade Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson ett räddningspaket om 5,6 miljarder kronor. Det behövs för att stärka välfärden och öka tryggheten. Regeringens budget för 2020 är otillräcklig.

Moderaterna kommer lägga fram ett räddningspaket i riksdagen. Det innebär att Moderaterna på torsdag den 16 januari kommer föreslå att finansutskottet väcker ett s.k. utskottsinitiativ med förslag till en extra ändringsbudget. 

– Välfärdens problem har blivit allt tydligare under hösten. Samtidigt ser vi hur våldet fortsätter. Antalet skjutningar och sprängningar når nya rekordnivåer. Det är uppenbart att resurser behöver prioriteras om till statens kärnuppgifter, sa Ulf Kristersson. 

– Stefan Löfven lovade att Sverige skulle ha lägst arbetslöshet i EU senast år 2020. Men i stället fick vi EU:s lägsta tillväxt. Regeringen har inte tagit sitt ansvar. Många kommuner riskerar nu att gå med underskott – de tvingas välja mellan att skära ner på välfärden eller höja skatten. Därför presenterar vi nu ett räddningspaket, sa Elisabeth Svantesson. 

Räddningspaketet innehåller följande delar:

Stärk välfärden 

  • 2,1 miljarder kronor till skola och omsorg. Det motsvarar 3 400 lärare eller 4 200 undersköterskor.
  • 900 miljoner kronor till vården. Det motsvarar 1 300 sjuksköterskor.

Öka tryggheten 

  • 1,5 miljarder kronor för fler poliser i hela landet.
  • 400 miljoner kronor för att öka polisens förmåga att klara upp brott, bland annat för fler övervakningskameror. 
  • 655 miljoner kronor i ökade anslag till Säpo, Åklagarmyndigheten och domstolarna. 

För att finansiera räddningspaketet prioriterar Moderaterna bort regeringens dyra och ineffektiva satsningar. Det handlar om att skrota friåret och ingångsavdraget, samt att minska på bistånd och byggsubventioner. 
 

Läs mer i bifogat PM
Presentation från pressträffen bifogas.

Ta ställning och dela artikeln

Klicka på dörren för att komma in till Europavalets mest tillgängliga valstuga