Denna nyhet är mer än 3 år gammal

10 april, 2019

En regering som inte klarar av att ta tag i Sveriges problem

Den vårbudget som regeringen presenterat i dag saknar reformer för att ta tag i Sveriges problem. I stället skär S-C-L-MP exempelvis bort var fjärde ny krona som tillfördes polisen i Moderaternas och Kristdemokraternas budget, och som antogs av riksdagen 2018. Det var ett av budskapen när Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson, kommenterade regeringens ekonomiska vårproposition.

– Sverige har allvarliga problem med både brottslighet och integration. Det sker nästan en skjutning om dagen och otryggheten är omfattande. Vi har bland den lägsta polistätheten i EU, samtidigt väljer regeringen att skära ned på polisen. Vårbudgeten visar tydligt att Magdalena Andersson inte tar ansvar för utvecklingen, säger Elisabeth Svantesson. 

– Varken vårbudgeten eller Januariöverenskommelsen innehåller reformer för att ta tag i Sveriges problem. S-C-L-MP återställer allt som inte har fungerat och höjer skatterna, men skär ner på polisen och struntar i att korta vårdköerna, fortsätter Svantesson. 

– Vi har ett kärvare ekonomiskt läge, samtidigt som Januariöverenskommelsen intecknar allt reformutrymme för de kommande åren. Det riskerar leda till en skattechock, med exempelvis fastighetsskatt och höjd bensinskatt, avslutar Elisabeth Svantesson. 

Januariöverenskommelsen och vårbudgeten löser inte Sveriges problem 

• Ingen ambitionsökning vad gäller polisen. I vårbudgeten skär S-C-L-MP bort var fjärde ny krona som tillfördes polisen i Moderaternas och Kristdemokraternas budget. 

• Återinför ineffektiva klimatåtgärder. 

• Dröjer med att införa kömiljarden, skär i äldreomsorgen och psykiatrin. 

• Välkommet steg att avskaffa värnskatten. Det saknas dock ytterligare strukturreformer. S-C-L-MP avstår från att sänka skatten för alla andra som arbetar. 

• Pengarna är slut: Januariöverenskommelsen intecknar allt reformutrymme för de kommande åren. 

Presentation från pressträffen.  

 

Ta ställning och dela artikeln

Klicka på dörren för att komma in till Europavalets mest tillgängliga valstuga