7 juli, 2021

Ulf Kristerssons Almedalstal – Sverige kan inte vänta

I kväll höll Ulf Kristersson sitt digitala Almedalstal. Han sade att Sverige är ett fantastiskt land. Men också att vi kan bli ett ännu bättre land än i dag. Politiken behöver ta sig samman, och göra det som krävs. Den måste ta tag i problemen och ta fasta på möjligheterna. Sverige kan inte vänta. Ingen uppgift är lika stor som att krossa de kriminella gängen och ta tillbaka kontrollen.

Ladda ner hela talet här

Sverige är ett jämlikt land med framåtanda, gemenskap och en unik tillit. Men många människor i vårt land tvivlar just nu. Allvarliga problem växer sig större. Bara de senaste dagarna har tre personer skjutits till döds. En av dem var en ung polis. Ett sådant bottenlöst mörker. Svensk politik måste nu ta sig samman, och göra det som krävs. Ingen uppgift är lika stor som att krossa de kriminella gängen och ta tillbaka kontrollen.

***

För två veckor sedan tvingades statsministern och den rödgröna regeringen att avgå. Det var oundvikligt: Regeringen byggde på oförenliga löften till Centerpartiet och Vänsterpartiet, och på att förbjuda partier från att prata med varandra. När samma regering nu kommer tillbaka så sker det till priset av regeringsmaktens förfall. De senaste dagarna har hela havet stormat i vänsterblocket.

Svensk politik delas nu i två oförenliga synsätt. Ett som bygger på att isolera partier, skriva ohållbara avtal och hästhandla bort sin politik. Ett annat som bygger på ärlig problemanalys, sakpolitik och samarbete. Moderaterna har valt väg. En framgångsrik regering måste bygga på vad man är för, inte vad man är emot. Sverige kan inte vänta. Jag är redo att bilda den regeringen. Redo att prioritera det riktigt viktiga och låta annat stå tillbaka. Redo att sjösätta reformer som sätter Sverige på en ny kurs för resten av 20-talet. Men förra veckan stod det klart, att just nu går inte det, för det saknas en röst.

Centerpartiets beslut att ännu en gång stödja Stefan Löfven bottnar i en politisk vanföreställning: En regering som bygger på Miljöpartiets och Vänsterpartiets mandat kommer aldrig att vara en garant för enskilda människors ägande – alldeles oavsett om det handlar om skogen, bostaden, arbetsinkomsten eller sparandet. Och en regering som leds av Socialdemokraterna kommer aldrig att ha reformkraften att knäcka den grova kriminaliteten, bryta utanförskapet och återupprätta arbetslinjen.

Så om du vill ha maktskifte och en ny kurs i vår tids stora frågor– ja, då måste du rösta på ett parti som verkligen står för det.

***

Sverige är det enda landet i hela EU där dödsskjutningarna ökar. Vi har mångdubbelt fler skjutningar än våra nordiska grannländer. Oskyldiga människor som är på fel plats vid fel tillfälle skjuts på öppen gata. Och nu har en polis skjutits till döds. Dödsskjutningen är ytterst en attack på vår demokratiska rättsstat.

Sverige står inför en kamp mellan gott och ont, där våra mest grundläggande värden står på spel. Det handlar om vilket land våra barn och en dag deras barn ska växa upp i. Ska vi vinna kampen måste annat läggas åt sidan. Vi måste mobilisera Sveriges alla resurser och krossa kriminaliteten. Men inte en enda av Januariöverenskommelsens 73 punkter handlade om den grova organiserade brottsligheten.

Moderaterna kommer vid ett maktskifte omedelbart påbörja arbetet med en helt ny kriminalpolitik. Alla brottsbekämpande myndigheter ska ha en tydlig uppgift att slå ner på alla sorters brott, när och var de än begås. Ska det bli bättre räcker det inte med justeringar i marginalen. Politiken måste gå från att vara en del av problemet, till att bli en del av lösningen.

***
Två andra uppgifter hänger nära samman med kriminaliteten. Dels arbetslösheten och utanförskapet, dels den höga invandringen och den misslyckade integrationen. Sverige har aldrig förr haft så många långtidsarbetslösa. Det är nu det största hotet mot välfärden, och kostar varje år 36 miljarder kronor.

Arbetslösheten är en av Europas högsta. Hälften av alla vuxna invandrare är beroende av bidrag för sin försörjning – 675 000 personer.  Det betyder också mindre pengar till polisen, sjukvården och skolan. Om inte fler börjar jobba och betala skatt, så måste alla andra betala högre skatt för att finansiera för arbetslösheten. Precis det vill Socialdemokraterna.

Den som sparar vill Socialdemokraterna straffa med högre skatt. ”Kraftigt begränsat tak på ISK”, som finansminister Magdalena Anderssons själv uttryckt det. Och den som äger ett hus eller en lägenhet ska få fastighetsskatt. Nya siffror från riksdagens utredningstjänst visar att en återinförd fastighetsskatt skulle betyda 30 000 kronor årligen för ett genomsnittligt hus, och 20 000 kronor för en vanlig lägenhet. Människor kommer att tvingas lämna sina hem. Mest utsatta blir ensamstående föräldrar och den som förlorat en livskamrat på ålderns höst.

Vi föreslår en helt annan väg. Alla som kan jobba ska jobba. Ett arbete betyder kollegor, ofta vänner och alltid egna pengar. Därför vill vi ha ett bidragstak och lägre skatt på låga inkomster, så att det alltid lönar sig bättre att jobba än att leva på bidrag

Sist, men lika viktigt: invandring och integration. I århundranden har det kommit människor hit, och byggt Sverige rikt. Men hög invandring och usel integration är en farlig kombination. Vi ser det varje dag: i skolan, i arbetslösheten, i socialtjänsten, i våra fängelser.

Ska vi ta tag i Sveriges problem måste vi därför minska invandringen. Att som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet nu driva igenom ökad invandring är rent omdömeslöst. En ny borgerlig regering kommer att riva upp deras migrationslag. Vi kommer också se till att Sverige får en helt ny integrationspolitik. De som har kommit in i Sverige måste också komma in i samhället.

***

För Moderaterna börjar valåret nu. Om ett år vet vi att det är val: Vi är redo att bilda regering och vi är redo att möta väljarna.

Ta ställning och dela artikeln

Klicka på dörren för att komma in till Europavalets mest tillgängliga valstuga