18 september, 2023

Ludwig Mossberg (M) styr Mellerud sedan valet 2022

Moderaterna sitter efter valet 2022 med i styret i 39 av Västra Götalands 49 kommuner. 24 av dessa kommuner har en moderat kommunstyrelseordförande. Mellerud är en av kommunerna som fick moderat styre, med Ludwig Mossberg (M) i spetsen.

Ludwig Mossberg (M) är 28 år och har ett stort fotbollsintresse. På fritiden följer han engelsk fotboll och spelar fotboll i Kroppefjälls IF.

Innan han blev kommunstyrelsens ordförande i Mellerud, studerade han till gymnasielärare i samhällskunskap och svenska, på Högskolan Väst, i Trollhättan. Skolfrågor är ett av Ludwigs stora intressen, och det var frågor om skola och utbildning som förde honom in i politiken. Han har varit utbildningspolitiker i fem år, varav fyra år som vice ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden.

Vi träffade Ludwig för en intervju och han berättar om det nuvarande styret som består av M, KD och det lokala kommunpartiet. De samarbetar med SD genom ett avtal och gruppledarna träffas regelbundet. Liberalerna hade ett mandat förra perioden, men det har de inte längre sen det senaste valet. Centern finns kvar, men är försvagade och de är i opposition för första gången någonsin.

Förra mandatperioden ingick moderaterna i styret som näst största parti, och centerpartiet hade ordförandeskapet i kommunstyrelsen. Nu sedan valet, har Mellerudsmoderaterna större förtroende lokalt än vad moderaterna till riksdagen har med över 21 procent. Ludwig var den mest personkryssade. Mot den bakgrunden blev vi nyfikna och frågade de gjorde för att nå denna valframgång. 

– Vi hade inga specifika frågor som var valavgörande. Vi gjorde en bra valrörelse, vi arbetade fram ett stort program. Vi var väldigt utåtriktade i vår kommunikation, både i tidningar och på sociala medier. Och vi marknadsförde mig som person ganska hårt. Jag är övertygad om att väljarna lokalt vill känna till vilka personer man röstar på. En sån sak kan öka förtroendet för hela partiet.

Ludwig berättar vidare om hur de jobbade i valrörelsen:

– Vi var tydliga med att vi lyfte fram ett antal områden som vi menade var de viktigaste; ekonomi, kärnverksamheterna, integration och trygghet. Vi ville inte göra det svårare än så, Melleruds invånare förväntar sig inte att vi vänder upp och ner på allt och att vi lovar allt till alla.

– Det viktiga är att det mest grundläggande i samhället ska fungera. Det var vi tydliga med och vi gick inte ut med några storslagna vallöften. 

Det nya styret i Mellerud drev igenom många frågor under våren. De har lagt förslag om att införa språkkrav och förslag om att revidera integrationsplanen för att få en modell som ställer krav på heltidsaktivering i förhållande till försörjningsstödet.

Målen för näringslivsklimatet är höga och ambitiösa och en ny enhet är på plats. Tillväxtfrågorna har fått mer resurser än någonsin och Ludwig och näringslivssamordnaren är regelbundet ute bland företagen, dricker kaffe och pratar.

De har även lyckats lägga en budget i balans med ett resultat som prioriterar kärnverksamheten, utan att spara på skolan. Ludwig säger:

– Nu har vi ett styre som driver politik för första gången på länge. Vi har förmodligen gjort mer på ett halvår än vad det förra styret lyckades med på fyra år. Det har varit en bra första tid och väldigt roligt.

– Jag är förvånad över hur många glada heja-rop och glada hälsningar som vi får. Och vi får höra ”Äntligen har vi ett styre som är aktiva och vill något”.

– Framöver kommer vi att fokusera på trygghetsfrågorna. Bland annat har vi en del skadegörelse som vi vill komma till rätta med.

Ludwig talar vidare om regeringens arbete med regelförenklingar på olika områden som viktiga för kommunerna. Han nämner till exempel kameraövervakning och ordningsvakter, där han ser möjligheter att komma vidare när nya förutsättningar ges.

En annan fråga som Ludwig tillsammans med sina kommunalrådskollegor i Dalsland har uppmärksammat är eftersatt vägunderhåll. Och han nämner E45:an, som går genom Mellerud, som särskilt farlig. 

– Staten och Trafikverket behöver ta sitt ansvar om de menar allvar med landsbygden, avslutar Ludwig.

Ta ställning och dela artikeln