Hur får vi ordning på energikrisen?

Det är orimligt att ett land som byggt sitt välstånd på tillgång till fossilfri och prisvärd el nu måste elda med olja på vindstilla vinterdagar.

I september slogs ett nytt rekord. Då eldade Sverige nämligen mer olja än på tio år, för att förse landet med el. Gång på gång beordrar Svenska Kraftnät oljekraftverket i Karlshamn att gå upp i stabsläge. Det betyder att kraftverket ska stå redo att med två timmars varsel sätta igång den fossila elproduktionen. Och när verket väl är igång eldar det 140 000 liter olja i timmen. På sextio minuter släpper det ut lika mycket koldioxid som om en modern dieselbil skulle köra 70 varv runt jorden. Det är lika långt som nio resor från jorden till månen. 

Energikrisen drabbar klimatet.

Sverige är på väg att missa det långsiktiga utsläppsmålet till 2045, trots att vi har unika möjligheter att ta ledningen i den globala klimatomställningen. Därför behöver svensk klimatpolitik en nystart, som bygger på insikten att Sverige och Europa måste ställa om sin elproduktion för att sänka utsläppen. Både FN och Moderaterna vet att mer och säkrare kärnkraft är avgörande för att vi ska klara av att stoppa klimatförändringarna. Det handlar om energi.

Sverige behöver helt enkelt både kärnkraft, vind- och vattenkraft, om vi ska lyckas kapa utsläppen och nå klimatmålen. Allt fler länder inser att kärnkraft är klimatsmart. Varför? Jo, för att den dygnet runt, oavsett väder kan leverera stora mängder el med lågt klimatavtryck. Och det är faktiskt möjligt att bygga ny kärnkraft – på relativt kort tid. 

Energikrisen drabbar alla som ska betala sin elräkning.

Elpriserna har det senaste året varit rekordhöga. Tidvis är det till och med billigare att tanka bilen med bensin eller diesel, än att köra på el. För en familj med en vanlig villa har det skenande elpriset inneburit att elräkningen blir många tusenlappar dyrare än normalt.

Energikrisen drabbar svenska företag.

Näringslivet slår larm om hur elbristen tvingar företagare att varsla och säga upp personal och hindrar företag att expandera sin verksamhet. Som om inte det var nog gör elbristen att företag måste sälja sina produkter dyrare när elpriset slår i taket. Ett exempel är Pågen, företaget bakom Lingongrovan. De har både fått stoppa sitt nya bageri i Skåne och behövt höja priset på sitt populära frukostbröd. Cementa vill göra Slite till världens första klimatneutrala cementfabrik, men riskerar istället att få lägga ner. Hybrit vill tillverka stål utan kol men oroas över att elnäten inte byggs ut i tid.

Varför har vi en energikris?

Mitt i allt detta är en sak viktig att komma ihåg. Det är inte en naturkatastrof som drabbat oss. Nej, energikrisen är inte en följd av faktorer utom vår kontroll, utan ett resultat av en lång rad politiska beslut. Socialdemokraterna har avsiktligt avvecklat svensk kärnkraft. På sex år har man stängt fyra reaktorer, varav två de senaste två åren.

Och på grund av de krångliga tillståndsprocesserna tar det närmast oändlig tid att bygga ut elnäten. Det gör att elen inte kan föras dit den behövs. Trots att Socialdemokraterna haft regeringsmakten under nästan två mandatperioder har de inte gjort något för att lösa detta.

Den pågående energikrisen utspelar sig i ett land som har byggt stora delar av sitt välstånd på ovanligt bra tillgång till fossilfri, pålitlig och prisvärd elektricitet i både norr och söder. Hur man på så pass kort tid kan förstöra en av Sveriges verkliga konkurrensfördelar är obegripligt.

Men i stället för att lägga om kursen, skyller regeringen ifrån sig och förnekar situationens allvar. Regeringens mål är att all elproduktion år 2040 ska vara förnybar. I praktiken betyder det att all kärnkraft ska vara avvecklad om mindre än tjugo år. Samtidigt väntas behovet av el fördubblas till 2040, då både industrin och vägtrafiken ska gå på el i stället för smutsig energi. 

Så hur får vi ordning på energikrisen?

Efter valet kan Sverige få en regering som står upp för den svenska energiförsörjningen. Moderaterna står redo att fatta de beslut som krävs för att värna vår fossilfria och stabila el. Istället för att äventyra svensk industri och den gröna klimatomställningen, ska staten stå för sin del av samhällskontraktet. Det ska vi se till. För det första genom att lägga grunden för nästa generations kärnkraft. För det andra genom att säkerställa att miljöprövningarna blir snabbare och mer förutsägbara.

Så får vi ordning på energiförsörjningen och säkrar klimatomställningen.

Ta ställning och dela artikeln

Vad tycker Moderaterna i andra hjärtefrågor?

Eller se allt om #Energi

Eller se allt om #Kärnkraft

Eller se allt om #Tillväxt