5 september, 2022

Röster från verkligheten om fastighetsskatten

Nästan 30 000 personer har skrivit under för att stoppa fastighetsskatten på vår sida stoppafastighetsskatten.se
Under sommaren har vi bett dem att berätta vad den tidigare fastighetsskatten, som avskaffades av den borgerliga regeringen, har inneburit och vad ett återinförande av den skulle innebära för dem. Här ett samling av de berättelserna vi fick in.

 • ”När man efter ett helt yrkesliv har lyckats bli av med lånen på min bostad, så ska jag behöva sälja då min pension inte räcker till att betala den föreslagna fastighetsskatten. Att mitt bostadsområde har blivit attraktivt under åren är ju inte något jag kunnat styra över.”
 • ”Min mamma skulle bli tvungen att flytta från sitt hus som ligger vid Mälaren. Hon har varit undersköterska hela sitt liv och varit otroligt sparsam och ekonomisk men hon skulle aldrig ha råd att bo kvar i sitt hus eftersom det ligger vid vattnet.”
 • ”För då måste jag och min familj flytta. Vi har en autistisk son på 3,5 år som är extremt känslig för förändringar. Det hade varit förödande för vår familj att behöva flytta.”
 • ”Att jag som pensionär plötsligt får en skattehöjning på kanske 2-3000 kr/månad. Var kommer dom pengarna ifrån? Bostadsbidrag? Flytta till ”hemmet”? Är 79+…”
 • ”Det är nog dyrt som det är. Blir dyrare och dyrare el, taxeringsvärde höjs. Så less och pensionen är låg.”
 • ”Har köpt hus för första gången i mitt liv vid 50 års ålder och en ny skatt skulle göra att vi fick sälja.”
 • ”Jag själv äger bostadsrätt och har låg inkomst, är änka har inte råd att betala fastighetsskatten”
 • ”Jag har redan betalt skatt på de sparpengar som ligger till grund för fastighetsköpet. Att återinföra fastighetsskatten igen och dessutom behöva betala reavinstskatt vid en framtida försäljning är ren socialism, dvs stöld från alla oss som kämpat o slitit för en egen bostad. I min budget kan jag som pensionär inte påverka inkomstsidan längre. Räcker inte pengarna får jag minska utgifterna. Regeringen måste ha samma förhållningssätt till ekonomin.”
 • Vårt hushåll har redan ganska låga inkomster och vi har 3 barn, höjs skatten kan vi knappt göra något med barnen och det finns redan så mycket man betalar på ett hus, som renoveringar o underhåll utöver lån, ränta osv. Ska folk knappt ha råd att leva för att de bor i hus/bostadsrätt?!
 • ”Jag och min fru har inte pengar kvar efter lönen till slutet av månaden nu, hur ska vi leva om vi måste betala ytterligare 40 tusen per år?”
 • Vi bor på landet och har i dagsläget redan ökade kostnader pga den vansinniga bränslebeskattningen och skenande bränslepriser. Jag arbetar som konstnär och har små ekonomiska marginaler som det är. En fastighetsskatt skulle slå hårt mot min ekonomi.
 • Man betalar redan så mycket annan skatt och trött på att vi som sparar och investerar alltid ska straffas med högre skatter, medans kriminella och bidragsfuskare och folk som inte bidrar till samhället alltid verkar komma undan.
 • Har precis köpt hus och med bopriserna detta året kan man säga att bolånet blev större än väntat. Ska där sedan stämplas en skatt på detta köp, så vet jag inte om vi kan bo kvar och bilda den familj man ämnade med husköpet.
 • Min mamma hade möjlighet att köpa sig ett radhus i Mölndal när jag var liten. Ett hus som nu är värderat till 5 miljoner. Hon har amorterat hårt med minimal inkomst för att hon vill ha så låg månadskostnad som möjligt och varit rädd att räntan ska höjas. För egen del skulle det också svida. Vi sparade mycket för att köpa drömhuset och ska nu straffas för att värdet är högt. Slå på höga skatter på lyxprodukter som används flitigt av kriminella i så fall!
 • ”Jag har ingen inkomst av mitt hus! Ska jag skicka ett fönster som skatteinbetalning?”
 • ”Jag har efter många års kämpande precis lyckats ta mig in på bostadsmarknaden. det är jag ensam som står för kostnaderna samtidigt som jag försörjer min man och dotter. Om en fastighetsskatt skulle återinföras då vet jag inte om jag kommer ha råd att behålla min första bostad som jag kämpat i så många år för att kunna skaffa.”
 • ”Är 26 år och har slitit ihop till min lägenhet helt själv med varken stöd från föräldrar eller någonting annat. I och med att jag är själv och inte har sambo som majoriteten av de som bor i sådana här lägenheter har så kommer jag behöva sälja den omedelbart ifall sossarna får som dom vill. Började spara till att ha råd för att bo där jag bor när jag var 20 år.”
 • Jag är ingen höginkomsttagare och har kämpat hårt som ensamstående 4-barns mamma för att ge mina barn ett bra boende. Varenda krona insatt i min bostad har jag slitit hårt för. Finner ingen rättvisa i att jag skall beskattas överhuvudtaget för en bostad jag BOR i, ännu mindre med tanke på att den dagen jag säljer tvingas jag betala skatt för ev vinst! Snacka om trippel skatt på samma pengar.
 • Vi har arbetat hårt, flyttat runt för att arbeta oss upp till en nivå där vi tillslut tagit oss in på bostadsmarknaden och ha råd med ett hus i Stockholm. Vi är inte övre medelklass eller överklass, utan har slitit och offrat mycket för att få till det. Att det sedan anses priviligierat att äga ett hus håller jag inte med om. Vi offrade mycket och satsade järnet för att köpa hus. Vi tycker inte att det ska vara rimligt att vi ska betala extra för våra ambitioner.
 • Jag har byggt min fastighet för ett livslångt boende. Jag får ingen löpande inkomst av den som jag kan använda för att betala årlig skatt, jag har enbart utgifter för underhåll och övrig drift. När fastigheten säljs betalas skatt på värdestegringen utgående från en anskaffningskostnad som inte ens är indexuppräknad. Men som S-ministern Bosse Ringholm sa – de får väl låna till skatten.
 • Både min man och jag kommer från arbetarhem, så vi har inte fått hjälp av arv för att köpa huset. Vi har jobbat för det med en medelmåttig och en låg lön. Fint att ”arbetarpartiet” missunnar oss boende i eget hus, medan ”högern” tillåter oss det. Lyx??? Verkligen inte – vi har sparat och gnetat, vänt på varje krona för att kunna bo i vårt älskade hus. Vi är värda det. Jag tänker INTE lägga min röst på de rödgröna eftersom de vill trycka ner låginkomsttagarna i misär.
 • Som f.d. låginkomsttagare och nyblivna fattigpensionärer, ägare av ett 100 år gammalt hus (ursprungligen min mormors och morfars hem) som kräver mycket pengar i underhåll och uppvärmning, skulle vi inte kunna bo kvar om fastighetsskatten återinförs. 12.500 kr/mån får jag över efter skatt, min man likadant, och vi har tagit stora lån på huset för att kunna sköta om det. Det är knapert nog som det är, men det skulle bli katastrof med fastighetsskatt utanpå allt.
 • All omtanke, kärlek och arbete man har lagt ner på sitt boende, alla minnen man skapat, den familjegemenskap man upplever där, skulle spolas ner i rännstenen för att en rik person som har råd med fastighetsskatt skulle överta ens älskade hem. Hur kan politiker resonera som om man lever lyxliv bara för att man äger sin bostad? Hur kan politiker tycka att det är rätt att tvinga familjer att lämna sina hem?
 • Min make och jag har låga pensioner och därför har vi under vår yrkesverksamma period av livet satsat på att göra vårt hus energieffektivt för att kunna hålla kostnaderna nere. Vi lever enkelt och odlar mycket av vår mat själva. Min man byggde huset på 70-talet och då var inte vårt område populärt vilket det är nu. Om fastighetsskatten införs måste vi lämna vårt hem då vi inte har råd med den. Halva min årliga pension skulle behöva betalas in.
 • Jag som ensamstående förälder skulle behöva sälja mitt hus och mitt barns enda trygghet för att politikerna anser att jag sitter på en förmögenhet som inte går att realisera på något sätt.
 • Jag kommer få svårt att bo kvar i mitt hem med sådan utgiftsökning. Jag är ett singelinkomsthushåll. Jag har sparat i 15 år innan jag kunde köpa mitt lilla hus.  Jag är högt belånad för att ha möjlighet att bo i hus och betalar ränta och amortering. Jag är allt annat än rik och tycker att den här skatten är en sjuk fantasi om att folk som äger sitt boende sitter med miljoner på banken.  Tvärtom sitter vi med miljonlån, särskilt i storstäderna.
 • Har en gång tvingats bort från mitt boende pga huset låg i ”fel” kommun och för nära vattnet.
 • Mina föräldrar och mina bröder skulle inte ha råd att bo kvar i sitt hus, som mina föräldrar har kämpat under hela min barndom för att kunna köpa.
 • Min och min sambos största dröm är att kunna köpa oss en bostadsrätt eller ett hus. Men skulle fastighetsskatten återinföras skulle vi inte ha råd.
 • Som ensamstående pensionär med mycket låg inkomst vore en höjning förödande. Jag är säkert inte den enda som har denna situation.
 • Jag kommer inte att ha råd att bo kvar i mitt högt älskade hus som jag själv delvis har designat, om det införs en procentuell fastighetsskatt utan tak. Jag är ensamstående med två tonåringar.
 • Har hela mitt liv jobbat för att bli skuldfri som pensionär. Blir fastighetsskatten av måste jag flytta. Pensionen räcker inte till.

Ta ställning och dela artikeln