5 september, 2022

M i Stockholm och Göteborg: Statsministern ljuger

Moderaterna i Stockholm och Göteborg bemöter statsministerns uttalanden om utanförskapet i M-kommuner i en debattartikel i Aftonbladet.

Magdalena Andersson ljuger när hon hävdar att moderatledda kommuner ignorerar polisens larmrapporter om brottslighetens utveckling.

Sanningen är raka motsatsen.

Vi Moderater har under den senaste mandatperioden gång på gång påpekat behovet av fler poliser, för att just kunna vända utvecklingen.

Vi har tillsammans med polisen vädjat till den socialdemokratiska regeringen att öppna ögonen inför utvecklingen och göra det som krävs. Men vid varje tillfälle har vi möts av ointresse från Magdalena Andersson och hennes ministrar.

Nu påstår alltså Sveriges statsminister att det är Moderatledda kommuner som ignorerar polisens larmrapporter.

Sanningen är att av de 15 utsatta områden som utvecklas i en positiv riktning ligger 12 i kommuner ledda av Moderater. Hur kan en statsminister ljuga så skamlöst?

Kommuner kan inte göra allt men vi använder de verktyg som står till buds och det har gett resultat. Vi har inte, som Socialdemokraterna, väntat i åtta år med att börja ”vända stenar”.

I Stockholm har vi med ordning och reda i klassrummet och med fokus på kunskap, lyckats vända skolresultaten på Järva. Antalet behöriga till gymnasiet har sedan 2019 ökat från 63 procent till närmare 80 procent.

Vi ser också ett trendbrott avseende skjutningar. Trots rekord i dödsskjutningar i Sverige har Järva inte haft en enda dödsskjutning sedan januari och i Tensta har det inte avlossats ett skott.

Det har vi kunnat göra trots regeringens ointresse och tack vare fantastiska insatser från socialtjänst, polis och skolledare.

Polisen är med oss i det förebyggande och konkreta arbetet, där vi samverkar på olika plan. Vi avlastar polisen med ordningsvakter, infrastruktur för kameror och socialtjänstpersonal.

Vi hade inte kunnat önska ett bättre samarbete med polisen, men hade däremot velat ha en regering som ser kommunernas utmaningar och ger såväl polisen som kommuner nya och kraftfulla verktyg för att bekämpa brottsligheten.

I Göteborg tog det Moderatledda Alliansstyret över en stad med sju särskilt utsatta områden från det tidigare socialdemokratiska styret.

En av våra första åtgärder var att sätta upp målet att vi inte ska ha några särskilt utsatta områden till 2025.

Det var och är ett ambitiöst mål, men redan nu har stadens och polisens arbete resulterat i att både Tynnered och Gårdsten graderats ned. Dessutom har det tidigare utsatta området Rannebergen helt tagits bort från listan.

Antalet gängrelaterade dödsskjutningar har minskat markant. Förra året sköts tre personer ihjäl i Göteborg. Hittills i år är samma siffra två. I samtliga fall har misstänkta gärningsmän kunnat gripas och dömas.

En viktig del i vårt arbete är de 11 miljarder kronor som vi genom våra kommunala bostadsbolag satsar på fysisk upprustning och brottsförebyggande insatser i våra utsatta och särskilt utsatta områden.

Till detta vill vi moderater satsa ytterligare en miljard kronor på skola och socialtjänst, samt på att få fler i arbete.

Dessutom har vi utvecklat en modell där näringslivet engagerar sig i enskilda områden, med Volvo Cars och Stena Fastigheters engagemang i Tynnered som det främsta exemplet.

På Socialdemokraternas valaffischer basuneras ut förmätna löften om fler poliser. Det är ett hån mot stockholmarnas trygghet.

Stockholm har i dag efter sju år av socialdemokratiskt styre färre poliser än 2015. Ändå har Socialdemokraterna mage att lova fler poliser och påstå att vi ignorerar våra utsatta områden.

Vi har även satsat på att göra otrygga platser mer inbjudande så att fler människor ska vistas där och på så sätt göra dem ännu tryggare. Vi har också utökat våra kommunala avhopparprogram för att minska gängkriminaliteten.

Regeringen fortfarande inte infriat sitt löfte från 2019 om att inrätta ett nationellt program.

Sanningen är att våra kommuner aldrig tidigare lagt så stora resurser på att göra samhället tryggt, som under vår ledning de senaste fyra åren. Tyvärr finns det fortfarande mycket kvar att göra.

Så länge Socialdemokraterna sitter vid regeringsmakten kommer kommuner behöva fortsätta avsätta resurser för sådant som egentligen inte borde behövas. Det enda sättet att komma till rätta med brottsligheten, är att byta ut regeringen.

Rösta på Moderaterna för mer trygghet i din stad.


Anna König JerlmyrKommunstyrelsens ordförande, Stockholms stad (M)
Axel Josefson, Kommunstyrelsens ordförande, Göteborgs stad (M)

Ta ställning och dela artikeln