16 juni, 2023

Rosengren samlar riksdagen för tillväxtreformer i Sydsverige tillsammans med Handelskammaren

Lansering av ”Tillväxttorsdag” – Riksdagsledamot Oliver Rosengren bjuder tillsammans med Sydsvenska Industri- och handelskammaren under hösten in samtliga riksdagsledamöter i Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar och södra Halland till Tillväxttorsdag – fyra lunchseminarier om tillväxt i södra Sverige. Målet är att samlas över partigränserna kring gemensamma problembeskrivningar och lösningar som kan lyfta tillväxten i Sydsverige.

Södra Sverige delar många utmaningar med resten av landet, men finns också problem som är annorlunda eller värre i vår del av Sverige: arbetskraftsbrist i kombination med låg självförsörjningsgrad, Europas sämsta eltillgång och underskott på infrastruktursatsningar.

”Sverige står inför omfattande ekonomiska problem och har ett sedan länge ett ackumulerat reformbehov inom vitt skilda områden. Givet detta känns det angeläget med att stärka utbytet mellan politiken och näringslivet, samt även bidra med policyutveckling med såväl forskningsförankring som näringslivsrelevans”, säger Johan Eklund, chefekonom på Sydsvenska handelskammaren och professor i nationalekonomi.

Alla riksdagsledamöter från alla partier i handelskammaren verksamhetsområde är inbjudna till fyra lunchseminarier med experter under hösten med följande teman:

  • 14 september – Yrkesutbildning
  • 5 oktober – Elsituationen i Sydsverige
  • 9 november – Infrastruktur
  • 14 december – Självförsörjning

Läs mer om innehållet för respektive seminarium längre ned i texten.

”Sveriges tillväxt är i Europas botten. Sydsverige behöver bli motorn för hela Sverige. Det kräver att vi säger som det är och gör vad som krävs för att komma till rätta med de allvarliga problem som vi delar med hela landet. Jag är glad att få stå värd för Tillväxttorsdagarna, en partiöverskridande kraftsamling för tillväxt i Sydsverige.”, säger Oliver Rosengren, riksdagsledamot och värd för seminarieserien, som idag besökte Sydsvenska handelskammarens huvudkontor i Malmö för möte med Johan Eklund, tillsammans med kommunpolitikern John Eklöf (M).

Kontaktuppgifter

Johan Eklund

040-690 24 14

[email protected]

Oliver Rosengren

072-3005577

[email protected]

Beskrivning av respektive ”Tillväxttorsdag”

14 september – Kompetensförsörjning

Företagen skriker efter kompetens. Många beskriver svårigheter att rekrytera rätt, längre rekryteringstider och att man tvingas sänka kraven för att kunna rekrytera alls. En av vårbudgetens största satsningar är 719 miljoner kronor till yrkesutbildning. Likt i Norrland pågår ett febrilt arbete med att lyfta yrkesutbildningarna, men kunskapen är ofta begränsad till platsen där utbildningen sker. Därför kommer experter bjuda på en fördjupad analys av de sydsvenska utmaningarna, vilka aktörer som agerar samt vilka satsningar som behöver uppmärksammas och spridas för att klara kompetensbehoven.

5 oktober – Elförsörjning

Sydsverige har Europas i särklass sämsta tillgång till effekt från elproduktion med ett underskott om 1 GW enligt de europeiska nätbolagens, ENTSO-e, vinterprognos. I Sydsverige saknas såväl egen produktion som elnät för import. Elen är dyrast i Sverige och det är svårt för företag att få anslutning till nätet. Elbristen har lett till att Invest in Skåne har tvingats tacka nej till investeringar motsvarande 3000 jobb och de är inte ensamma. Företag förväntas hantera bortkoppling från nätet med kort varsel. Det är unikt för hela Europa i modern historia. Sydsverige behöver lösningar nu som kan förbättra situationen inför kommande vinter och under kommande år.

9 november – Infrastruktur

Godsflödena i södra Sverige ökar med Kronoberg i topp mest i hela landet. Skåne och Halland är de enda länen som haft positivt flyttnetto varje år de senaste två decennierna. Vidare ritas kartan om för såväl arbetskraft som gods av ett av världens största byggprojekt, Fehmarn Belt-tunneln mellan Danmark och Tyskland. Malmö får plötsligt närmare till Hamburg än Stockholm. Norra Europas största forskningsanläggning öppnar strax fullt ut i Lund, ESS och MAX IV. Förändringarna är många och framtidsutsikterna goda. För att kunna nyttja tillväxtpotentialen krävs infrastruktursatsningar som möter utvecklingen – satsningar som saknas i den nationella planen för transportinfrastruktur.

14 december – Självförsörjning

Idag är nära 20% av befolkningen utrikesfödd. Många har inte etablerat sig på svensk arbetsmarknad och Sverige hade år 2018 det högsta sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda i hela Europa. Nära hälften av de utrikesfödda med icke-västerländsk bakgrund är inte självförsörjande, och många saknar inkomst helt. Vi behöver drastiska åtgärder för att inte cementera situationen, men vad behöver göras? Utanförskap utifrån etniska och geografiska skiljelinjer analyseras utifrån både ett orsaks- och konsekvensperspektiv samt vad en låg självförsörjningsgrad ger för konsekvenser på ekonomin, den svenska modellen och tilliten i samhället.

Ta ställning och dela artikeln