Sedan 1990-talet skickar Region Kronoberg patienter med hjärtinfarkt till lasarettet i Karlskrona för behandling med kranskärlsröntgen och ballongutvidgning. På grund av bland annat den långa ledtiden från insjuknande till behandling har Region Kronoberg utrett om behandlingarna ska tas hem till länet.
Det finns både nationella och internationella riktlinjer för hur lång tid det ska ta att få behandling vid hjärtinfarkt. Enligt mätningar ligger Kronoberg sämst i landet på grund av att det är långt att köra med ambulans till Blekinge. Vi är också den enda regionen i Sverige, undantaget Gotland, som inte har egen verksamhet med kranskärlsröntgen och ballongvidgning. Detta är en viktig del av den akuta hjärtinfarktvården.
– Närheten till behandlingsmetoderna är tveklöst bra för hjärtpatienter i Region Kronoberg. Utredningen visar dessutom att det är bra för ekonomin och rekrytering av specialister i ett längre perspektiv, säger Roland Gustbée (M), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.
Enligt förslaget i utredningen rekommenderas regionen att börja med att starta upp kärlröntgen och ballongutvidgning på centrallasarettet i Växjö vardagar under kontorstid, för att sedan öka till dygnet-runt-vård på sikt.
Vad innebär nyheten för Kronobergarna?
– Patienter med hjärtinfarkt kommer att få behandling snabbare. Det är viktigt för både överlevnad och för att snabba på tillfrisknandet. Dessutom kommer patienterna att ha en kortare resväg när det gäller mindre brådskande undersökningar. Det sparar tid för patienterna och är dessutom bra för miljön.
Påverkar det här personalfrågan?
– Läkare och andra specialister vill utvecklas i sitt yrke och balongvidgning och kranskärlsröntgen är ytterligare ett specialiserat område som många hjärtspecialister vill jobba med. Detta kommer att göra att vi får lättare att både behålla och nyrekrytera till hjärtsjukvården i Kronoberg.
Varför gör vi detta nu och varför har det inte gjorts tidigare?
– Hittills har vi valt att göra detta i Blekinge där man har en enhet för Thoraxkirurgi. Den kommer vi att samarbeta med även i fortsättningen för sådan hjärtsjukvård som inte kan göras i Växjö. Den medicinska tekniken utvecklas hela tiden och nu har utvecklingen kommit så långt att även mindre regioner som Kronoberg, Jämtland-Härjedalen och till och med Gotland kan ha egen verksamhet för balongvidgning och kranskärlsröntgen.
När är detta på plats?
– Vi behöver inreda lokaler, skaffa utrustning samt rekrytera och utbilda personal. Tidigast kan det komma igång någon gång 2023.
Källor: Smålandsposten skriver om detta